Cum se accelerează integrarea coboţilor
Publicat la 08 februarie 2023 în Operational Excellence
O bună planificare şi partenerii puternici ajută IMM-urile să depăşească dificultăţile în automatizare.
Roboţii colaborativi, cunoscuţi şi drept coboţi, se bucură de o mare popularitate deoarece fac posibilă automatizarea operaţiunilor care consumă timp şi concentrează multe resurse. Piaţa globală de roboţi colaborativi este estimată în prezent la circa 1,2 miliarde de dolari. Volumul vânzărilor de coboţi a ajuns la un total de 32.300 de unităţi în 2021. În special atunci când companiilor le este tot mai greu să găsească şi să păstreze angajaţi corespunzători, în unele locuri asemenea tehnologii valorează cât greutatea lor în aur. Şi dacă tot vorbim de aur, unii oameni ar putea întreba: „Coboţii probabil că sunt foarte scumpi, nu? Deci când merită să faci o asemenea investiţie?”
Expertul în automatizare OMRON ar dori să îndepărteze asemenea griji, mai ales pentru companiile mici şi mijlocii: soluţiile de robotică inteligentă şi integrată, precum şi cele care presupun roboţi şi coboţi sunt fezabile şi accesibile. Pentru cei care doresc să estimeze rentabilitatea investiţiei, calculatorul ROI de la OMRON oferă o privire de ansamblu rapidă şi simplă.
Coboţii şi roboţii mobili autonomi (AMR) sunt adecvaţi atât pentru IMM-uri, cât şi pentru companiile mari. Efectuează operaţiuni precum transportul, paletizarea, încărcarea şi descărcarea utilajelor, asamblarea, vopsirea sau sudarea. Pot fi dotaţi rapid şi flexibil cu unelte şi pot fi configuraţi de neexperţi. Reaprovizionarea cu materiale poate fi simplificată cu AMR, iar încărcarea utilajelor şi proceselor devine mai uşoară datorită coboţilor. Totuşi, pentru a duce la îndeplinire asemenea proiecte şi a accelera integrarea roboţilor, este nevoie de cunoştinţe tehnice şi de parteneri familiarizaţi cu această temă. Şi, mai presus de toate, angajaţii trebuie informaţi şi implicaţi de la începutul proiectului, pentru a face parte şi ei din procesul de schimbare.
Iată câteva sfaturi de care companiile ar trebui să ţină seamă când integrează coboţi:
1. Aflaţi unde şi cum pot coboţii să-i ajute pe angajaţi
La începutul proiectului de automatizare, factorii decizionali şi angajaţii trebui să se gândească împreună cum pot procesele să devină mai bune şi mai eficiente. Unele operaţiuni s-au făcut timp de mulţi ani manual şi întotdeauna în acelaşi fel, în principal de angajaţi, fără a se întreba: „Chiar trebuie să fie aşa? S-ar putea face altfel şi mai bine?” Prin urmare, fiecare proiect de automatizare trebuie să înceapă cu o planificare completă, care în mod ideal îi include pe toţi cei implicaţi în procesele curente şi viitoare.
Angajaţii şi operatorii ar trebui să fie întotdeauna în centrul atenţiei. Ar trebui să ştie şi să afle că roboţii îi pot ajuta, în timp ce ei se dedică altor operaţiuni, poate mai interesante. Datorită roboţilor, angajaţii sunt scutiţi de munca monotonă, solicitantă fizic sau periculoasă. Putem da drept exemplu ridicarea greutăţilor mari, operaţiunile simple de ridicare şi plasare, manipularea pieselor, sortarea şi paletizarea sau munca periculoasă pentru sănătate. Clientul final efectiv al tehnologiei coboţilor nu este compania în sine, ci angajatul sau operatorul. Dacă acesta este nemulţumit, investiţia în coboţi este sortită eşecului încă de la început. Toate părţile interesate – adică departamentul de securitate, consiliul angajaţilor, operatorul şi departamentul IT – trebuie implicate într-un asemenea proiect încă de la început.