Numeroasele dileme cu care se confruntă industria de producţie
Globalizarea pieţei, schimbarea nevoilor consumatorilor, obiectivele de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon, digitalizarea şi alte progrese în tehnologia de producţie; scăderea ratei natalităţii şi îmbătrânirea populaţiei; evoluţia valorilor lucrătorilor din fabrici—acestea sunt doar câteva dintre schimbările rapide care bombardează industria de producţie. Pentru a ţine pasul cu aceste schimbări şi pentru a răspunde nevoilor sociale esenţiale pentru dezvoltarea durabilă, locul de producţie trebuie să depăşească mai multe dileme.
Riscurile tot mai mari cu care se confruntă unităţile de producţie care depind excesiv de lucrătorii umani
Odată cu intensificarea penuriei de forţă de muncă, devine din ce în ce mai riscant pentru locurile de producţie să se bazeze excesiv pe forţa de muncă umană. În sectorul de producţie cu utilizare intensivă a capitalului, acest lucru a accelerat economisirea forţei de muncă prin investiţii în mecanizare şi automatizare. Totuşi, această mecanizare şi automatizare trebuie să fie, de asemenea, capabilă să răspundă în mod flexibil nevoilor diversificate ale consumatorilor.
Riscurile de gestionare generate de decarbonizare
Raţionalitatea economică—adică producerea de produse mai bune la costuri mai mici—este o provocare constantă pentru industria de producţie. Având în vedere materialitatea socială, întreprinderile sunt, de asemenea, din ce în ce mai obligate să îşi fabrice produsele în moduri care contribuie la decarbonizare şi contribuie la conservarea mediului.
Asigurarea talentelor şi instruirea mai rapidă a lucrătorilor
Pentru a învinge concurenţii din industria de producţie, este necesar să ţineţi pasul cu progresele continue ale tehnologiilor de producţie. Cu toate acestea, având în vedere numărul tot mai mic de lucrători din industrie şi lipsa inginerilor cu înaltă calificare, asigurarea şi formarea rapidă a personalului care poate utiliza pe deplin aceste tehnologii avansate devine din ce în ce mai dificilă în fiecare an.
Echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată şi satisfacţia la locul de muncă
Sunt necesare medii de lucru sigure şi confortabile şi care să le permită lucrătorilor să îşi valorifice potenţialul. Unităţile de producţie trebuie să le ofere lucrătorilor satisfacţie şi un sentiment de dezvoltare în munca lor, permiţându-le să se angajeze în activităţi mai creative.
Un viitor durabil printr-un nou tip de unitate de producţie
Ţelul OMRON este de a contribui la crearea unei societăţi durabile prin implementarea automatizării durabile care poate coexista cu mediul şi poate oferi o satisfacţie ridicată a lucrătorilor, conducând în acelaşi timp la evoluţia avansată a producţiei. În centrul acestui demers se află tehnologia i-Automation! de ultimă generaţie, produse, construite pe cele trei concepte noi pentru producţie: „Autonomizarea dincolo de capacitatea umană”, „Colaborarea avansată dintre om şi maşini” şi „Inovaţia ingineriei digitale”.
Autonomizarea dincolo de capacităţile umane
Maximizarea productivităţii la faţa locului printr-o nouă perspectivă globală
Colaborare avansată între om şi maşini
Un nou loc de producţie care permite colaborarea om-maşină
Inovaţie în inginerie digitală
Integrarea perfectă a locului de producţie prin filosofia celor trei realităţi digitalizate