Conectare

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Înregistrare

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Vă mulţumim pentru că v-aţi înregistrat la Omron

Un mesaj e-mail pentru finalizarea creării contului dvs. a fost trimis la

Întoarceți-vă la site-ul web

să obţineţi accesul direct

Completaţi-vă detaliile mai jos şi obţineţi accesul direct la conţinutul de pe această pagină

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Vă mulţumim pentru interesul dvs.

Acum aveţi acces la Convergenţa IT/OT în automatizarea industrială

A fost trimis un mesaj e-mail de confirmare la

Continuaţi la pagină

Vă rugăm să vă sau să obţineţi accesul direct pentru a descărca acest document.

Operational Excellence
automation blog
Industry 4.0

O întâlnire a minţilor: convergenţa IT/OT în automatizarea industrială

Publicat la 22 Septembrie 2023 în Operational Excellence

Producătorii orientaţi spre viitor se apropie mai mult de idealurile lor de producţie flexibilă, eficientă şi durabilă, explorând transformarea digitală în mod serios. Cu toate acestea, pe măsură ce se dezvoltă interesul pentru digitalizare, devine evident că există o prăpastie uriaşă între lumile OT (Tehnologie operaţională) şi IT (tehnologia informaţiei). Și această divizare trebuie să fie depăşită dacă viziunile de astăzi pentru fabricile viitorului vor deveni realitatea de mâine. 

Dar, înainte de a ne uita la motivul pentru care este necesară o convergenţă a IT şi OT şi cum se poate realiza acest lucru, să facem un pas înapoi la elementele de bază şi să clarificăm unele neînţelegeri în jurul terminologiei.

IT, OT şi IoT sunt trei acronime similare care au semnificaţii foarte diferite. Pe scurt, OT se concentrează pe comportamentul şi rezultatele maşinii, în timp ce IT se referă la informaţii şi comunicare. OT acoperă acele sisteme care interacţionează cu lumea reală, cum ar fi comenzile, actuatorii şi senzorii; IT acoperă computerul, stocarea datelor, infrastructura de reţea, software-ul şi procesele care sunt utilizate pentru a produce toate formele de date electronice. OT monitorizează evenimentele, procesele şi dispozitivele fizice şi generează informaţii care sunt apoi procesate de sistemele IT. IoT este fluxul de date între cele două lumi - fără date, nu există IoT.

De la soluţii autonome la ecosisteme

Din punct de vedere istoric, în automatizări industriale, OT şi IT au existat ca două lumi distincte, cu companii specializate într-una sau alta. Motivul simplu pentru acest lucru este că nicio companie individuală - indiferent cât de mare - nu poate aborda ambele sfere. Problema cu această abordare izolată este că este nevoie de conectivitate IT/OT pentru ca atât IT, cât şi OT să fie exploatate la potenţialul lor maxim.
 
Această constatare determină evoluţia aşa-numitelor „ecosisteme”. Companii cu diferite domenii de expertiză se reunesc pentru a forma grupuri care să stimuleze inovarea la un nivel mai înalt şi să aducă pe piaţă soluţii IT/OT integrate.
 
Un exemplu al acestei abordări sinergice a automatizării inteligente este parteneriatul dintre OMRON şi Dassault Systèmes. Dassault aduce elementul IT (gemeni virtuali), în timp ce OMRON aduce OT (automatizare industrială). Împreună, aceste două companii formează nucleul unui ecosistem care poate fi adaptat la diferite aplicaţii şi pieţe prin adăugarea unor parteneri extinşi cu competenţe specializate în domenii precum reţelele wireless, integrarea sistemelor, robotica şi construcţia de maşini. Modelul de ecosistem oferă o alternativă rapidă şi flexibilă la obţinerea de capacităţi IT/OT interne prin achiziţie.

Când viaţa reală întâlneşte realitatea virtuală

Deşi acest lucru explică modul în care poate fi realizată convergenţa IT/OT, nu explică de ce este necesară. Iată o anecdotă care poate ajuta la ilustrarea necesităţii conectivităţii IT/OT: unul dintre cei doi băieţi ai mei îşi petrece o mare parte din timpul liber jucându-se pe un simulator de zbor. În lumea virtuală, abilităţile sale de pilot sunt de neegalat, dar nu aş avea încredere în el să piloteze un avion real, deoarece nu are experienţă în lumea reală.

Acelaşi lucru este valabil şi în lumea automatizării industriale. Furnizorul IT poate avea capacităţile necesare pentru a crea un frate geamăn virtual al unei fabrici, al unui sistem sau al unei linii de producţie, dar ceea ce îi lipseşte sunt cunoştinţele din lumea reală despre procesele şi comportamentul echipamentelor. Prin urmare, dacă se face o modificare în geamănul virtual pentru a optimiza procesul, specialistul IT nu ştie dacă acest lucru este fezabil în mediul de producţie din viaţa reală. Acesta este punctul în care furnizorul OT adaugă valoare - oferind date geamănului care îi vor permite să înţeleagă modul în care sistemul se va comporta în viaţa reală. În acest fel, IT şi OT colaborează, transpunând cunoştinţele culese din ambele lumi pe o stradă cu două sensuri, care duce la îmbunătăţiri tangibile, fie că este vorba de accelerarea timpului de lansare pe piaţă a unui nou produs sau de utilizarea mai eficientă a forţei de muncă şi a resurselor.

Este important să subliniem că acest lucru nu este acelaşi lucru cu crearea unei simulări unice a unui proces sau a unei maşini. Geamănul virtual oglindeşte sistemul fizic în timp real şi poate fi rulat pe toată durata de viaţă a unui sistem sau a unui produs, astfel încât există întotdeauna posibilitatea de a verifica - într-un mediu digital paralel şi sigur - cum se vor comporta noile materiale, noile ingrediente sau noile instrumente. Monitorizarea continuă a maşinii sau a procesului poate fi, de asemenea, canalizată în scopuri de întreţinere preventivă şi de gestionare a energiei.

Conectivitatea IT/OT în acţiune

Există numeroase exemple care arată cum conectivitatea IT/OT poate aduce beneficii în industrii precum e-mobilitatea, producţia farmaceutică şi intralogistica. Prin crearea unui model virtual al unei noi maşini sau linii, proiectele pot fi reduse la minimum, iar timpul necesar pentru construirea şi testarea instalaţiei poate fi redus dramatic, deoarece greşelile costisitoare sunt făcute în lumea virtuală şi nu în cea reală. Acest lucru este benefic pentru orice industrie de producţie, dar în special pentru industria de automatizare, unde există o presiune uriaşă pentru a accelera timpul de lansare pe piaţă şi pentru a minimiza riscul de eşec pentru noile produse.

Un alt exemplu de convergenţă IT/OT este acela în care sistemele SCADA (IT) vizualizează ceea ce se întâmplă pe linia de producţie prin captarea de date în timp real prin conectarea la elementele OT ale liniei. Controlul de margine (OT) este apoi implementat pentru a oferi un feedback rapid asupra procesului, permiţând efectuarea de ajustări imediate.

Colaborarea este esenţială

Soluţiile de automatizare interactive, integrate, autonome şi inteligente au potenţialul de a transforma producţia, dar pentru a oferi o valoare reală, aceste soluţii trebuie să integreze perfect IT şi OT. Din fericire, crearea de ecosisteme face ca acest lucru să se întâmple, cu implicaţii interesante pentru proiectarea unor sisteme de producţie flexibile şi pregătite pentru viitor.

Contactaţi-ne pentru mai multe informaţii

Contactaţi specialiştii Omron

Aveţi întrebări sau aţi dori să primiţi sfaturi personal? Nu ezitaţi să contactaţi unul din specialiştii noştri.
  • Henry Claussnitzer

    Henry Claussnitzer