O întâlnire a minţilor: convergenţa IT/OT în automatizarea industrială
Publicat la 22 septembrie 2023 în Operational Excellence
Producătorii orientaţi spre viitor se apropie mai mult de idealurile lor de producţie flexibilă, eficientă şi durabilă, explorând transformarea digitală în mod serios. Cu toate acestea, pe măsură ce se dezvoltă interesul pentru digitalizare, devine evident că există o prăpastie uriaşă între lumile OT (Tehnologie operaţională) şi IT (tehnologia informaţiei). Și această divizare trebuie să fie depăşită dacă viziunile de astăzi pentru fabricile viitorului vor deveni realitatea de mâine.
Dar, înainte de a ne uita la motivul pentru care este necesară o convergenţă a IT şi OT şi cum se poate realiza acest lucru, să facem un pas înapoi la elementele de bază şi să clarificăm unele neînţelegeri în jurul terminologiei.
De la soluţii autonome la ecosisteme
Când viaţa reală întâlneşte realitatea virtuală
Deşi acest lucru explică modul în care poate fi realizată convergenţa IT/OT, nu explică de ce este necesară. Iată o anecdotă care poate ajuta la ilustrarea necesităţii conectivităţii IT/OT: unul dintre cei doi băieţi ai mei îşi petrece o mare parte din timpul liber jucându-se pe un simulator de zbor. În lumea virtuală, abilităţile sale de pilot sunt de neegalat, dar nu aş avea încredere în el să piloteze un avion real, deoarece nu are experienţă în lumea reală.
Acelaşi lucru este valabil şi în lumea automatizării industriale. Furnizorul IT poate avea capacităţile necesare pentru a crea un frate geamăn virtual al unei fabrici, al unui sistem sau al unei linii de producţie, dar ceea ce îi lipseşte sunt cunoştinţele din lumea reală despre procesele şi comportamentul echipamentelor. Prin urmare, dacă se face o modificare în geamănul virtual pentru a optimiza procesul, specialistul IT nu ştie dacă acest lucru este fezabil în mediul de producţie din viaţa reală. Acesta este punctul în care furnizorul OT adaugă valoare - oferind date geamănului care îi vor permite să înţeleagă modul în care sistemul se va comporta în viaţa reală. În acest fel, IT şi OT colaborează, transpunând cunoştinţele culese din ambele lumi pe o stradă cu două sensuri, care duce la îmbunătăţiri tangibile, fie că este vorba de accelerarea timpului de lansare pe piaţă a unui nou produs sau de utilizarea mai eficientă a forţei de muncă şi a resurselor.
Este important să subliniem că acest lucru nu este acelaşi lucru cu crearea unei simulări unice a unui proces sau a unei maşini. Geamănul virtual oglindeşte sistemul fizic în timp real şi poate fi rulat pe toată durata de viaţă a unui sistem sau a unui produs, astfel încât există întotdeauna posibilitatea de a verifica - într-un mediu digital paralel şi sigur - cum se vor comporta noile materiale, noile ingrediente sau noile instrumente. Monitorizarea continuă a maşinii sau a procesului poate fi, de asemenea, canalizată în scopuri de întreţinere preventivă şi de gestionare a energiei.
Conectivitatea IT/OT în acţiune
Există numeroase exemple care arată cum conectivitatea IT/OT poate aduce beneficii în industrii precum e-mobilitatea, producţia farmaceutică şi intralogistica. Prin crearea unui model virtual al unei noi maşini sau linii, proiectele pot fi reduse la minimum, iar timpul necesar pentru construirea şi testarea instalaţiei poate fi redus dramatic, deoarece greşelile costisitoare sunt făcute în lumea virtuală şi nu în cea reală. Acest lucru este benefic pentru orice industrie de producţie, dar în special pentru industria de automatizare, unde există o presiune uriaşă pentru a accelera timpul de lansare pe piaţă şi pentru a minimiza riscul de eşec pentru noile produse.
Un alt exemplu de convergenţă IT/OT este acela în care sistemele SCADA (IT) vizualizează ceea ce se întâmplă pe linia de producţie prin captarea de date în timp real prin conectarea la elementele OT ale liniei. Controlul de margine (OT) este apoi implementat pentru a oferi un feedback rapid asupra procesului, permiţând efectuarea de ajustări imediate.
Colaborarea este esenţială
Soluţiile de automatizare interactive, integrate, autonome şi inteligente au potenţialul de a transforma producţia, dar pentru a oferi o valoare reală, aceste soluţii trebuie să integreze perfect IT şi OT. Din fericire, crearea de ecosisteme face ca acest lucru să se întâmple, cu implicaţii interesante pentru proiectarea unor sisteme de producţie flexibile şi pregătite pentru viitor.
Contactaţi-ne pentru mai multe informaţii