ŠKODA AUTO utilizează în fabrica de la Vrchlabí robotul de transport
Robotul autonom contribuie la îmbunătăţirea continuă a siguranţei la locul de muncă la Vrchlabí şi ajută la minimizarea riscurilor de muncă. Acesta recunoaşte persoanele care îi ies în cale, precum şi alte vehicule şi obstacole imobile.
- Un sistem de transport complet autonom transportă piesele între centrul de măsurare mecanică şi utilajele de prelucrare
- Robotul nu are nevoie decât de un tur ghidat pentru a reţine traseul şi mediul
De acum înainte, producătorul ceh de autovehicule utilizează în fabrica de componente de la Vrchlabí un robot de transport complet autonom cu autoînvăţare, produs de Omron. Acest robot are capacitatea de a recunoaşte obstacolele de pe traseul său din interiorul fabricii şi de a integra alte informaţii despre mediul înconjurător la planificarea traseului. Dacă este necesar, îşi modifică traiectoria pentru ajunge întotdeauna la destinaţie cât mai repede cu putinţă. Astfel, robotul contribuie la îmbunătăţirea suplimentară a siguranţei la locul de muncă şi a eficienţei proceselor de transport din cadrul fabricii.
„Decizia de a utiliza primul robot complet autonom al ŠKODA AUTO în fabrica de la Vrchlabí a fost una conştientă. Prin aceasta, subliniem încă o dată importanţa crucială a fabricii ca locaţie ultramodernă de înaltă tehnologie”, a declarat Michael Oeljeklaus, membru al consiliului de conducere al ŠKODA AUTO responsabil pentru producţie şi logistică. „Prin noul sistem de transport, continuăm să introducem în mod constant inovaţii tehnologice în fabricile noastre, în conformitate cu Industria 4.0”, a adăugat Oeljeklaus.
La o singură deplasare, robotul mobil de transport LD produs de Omron poate transporta o încărcătură de până la 130 kg şi alege traseele corecte în mod complet autonom. Spre deosebire de sistemele de transport automate tradiţionale, nu necesită îndrumare pe traiectorie sub formă de bucle de inducţie, benzi magnetice sau reflectoare. Pentru a învăţa traseul, vehiculul trebuie ghidat o singură dată între staţii, cu ajutorul unei tablete sau al unui joystick. Astfel, înregistrează singur mediul şi modificările din împrejurimi şi îşi adaptează traiectoria în caz de necesitate.
Robotul navighează în mediul său cu ajutorul unei tehnologii sofisticate de ultimă generaţie: utilizând senzori şi scanere cu laser, recunoaşte vehiculele şi obstacolele imobile, precum şi persoanele care îi ies în cale. Sistemul de control calculează viteza de apropiere şi detectează iminenţa unei coliziuni. În acest caz, robotul se opreşte singur sau efectuează o acţiune de evitare. Spre deosebire de alte sisteme utilizate de ŠKODA AUTO, acesta îşi adaptează imediat traseul pe baza informaţiilor din mediul înconjurător, fără să fie necesar să se oprească în cadrul procesului. În cazul în care robotul complet autonom detectează că va întâlni în mod regulat obstacole într-un punct specific al traiectoriei sale, îşi schimbă traseul în mod permanent. Dacă este necesar, sistemul acţionat electric se poate deplasa spre toate destinaţiile din cadrul fabricii de la Vrchlabí, care are o suprafaţă de 16.000 m2.
Robotul efectuează 120 de curse pe zi şi se deplasează pe o distanţă totală de 35 km pe traseul său între centrul de măsurare mecanică şi utilajele de prelucrare. Faza de testare şi faza pilot au fost deja finalizate; robotul este utilizat în mod regulat în fabrică începând din iunie 2018.
Cifrele de producţie în creştere de la ŠKODA AUTO se traduc printr-o mai mare capacitate utilizată a fabricilor şi prin mai mult trafic în zonele de producţie. Robotul autonom contribuie la îmbunătăţirea continuă a siguranţei la locul de muncă din Vrchlabí şi ajută la minimizarea riscurilor de muncă.
În procesele de producţie, ŠKODA AUTO se orientează sistematic spre tehnologia din Industria 4.0, cum ar fi roboţii cooperativi. Aceştia sunt utilizaţi la producţia cutiilor de viteze cu dublu ambreiaj în fabrica de la Vrchlabí şi acordă asistenţă angajaţilor la una dintre cele mai sensibile sarcini din producţia sistemelor de transmisie: introducerea pistonului de acţionare a transmisiei. De asemenea, un robot de manipulare aprovizionează cu piese zeci de utilaje şi transportă containerele goale înapoi în depozit. Sistemul IT amplu de tip „fabrică transparentă” face de asemenea parte din operaţiuni.