Roboţii accelerează producţia de teste COVID-19
Senova, o companie de tehnologie medicală, se bazează pe robotica inteligentă de la Omron pentru producţia de teste de depistare rapidă a anticorpilor care arată imunitatea în decurs de câteva minute
În lupta împotriva coronavirusului, este nevoie de viteză şi o strânsă colaborare. Acesta este motivul pentru care Senova, un important dezvoltator german şi producător de sisteme de testare rapidă pentru markeri biologici, virusuri şi microorganisme, a decis să folosească expertiza robotică deţinută de Omron pentru a optimiza procesul de producţie. În trecut, producţia manuală de teste dura foarte mult. În ultimele câteva săptămâni, împreună cu Omron şi Kraus Maschinenbau GmbH, Senova a dezvoltat şi construit maşini care accelerează şi optimizează semnificativ procesul. Acest lucru va permite testarea mai rapidă a mai multor persoane.
Senova a introdus pe piaţă cele mai rapide teste de depistare a anticorpilor Covid-19, într-un timp record. Aceste teste, care sunt asemănătoare testelor de sarcină, sunt produse cu ajutorul robotului SCARA de dimensiune medie, modelul eCobra 600 de la Omron. Acesta a amplificat volumul de producţie, aşadar alţi doi roboţi eCobra 600 Pro au fost integraţi în linia de producţie. Maşina de tăiere şi ambalare a fost dezvoltată şi construită de către Kraus Maschinenbau şi este controlată şi acţionată cu controlerul NX de la Omron. Prima maşină a fost livrată la mijlocul lunii mai. Datorită cererii în creştere se planifică mai multe linii.
Eficienţa testului confirmată în timp record
Senova are sediul în Weimar şi este specializată în tehnologia Lateral Flow Assay (LFA) (analiză cu flux lateral). Cea mai recentă soluţie a companiei este testul de depistare rapidă a anticorpilor, care în prezent este cel mai căutat produs al acestora din toată lumea. Acesta arată în decurs de 10 minute dacă o persoană a fost deja infectată cu Covid-19.
O echipă internaţională de cercetători, inclusiv membrii institutului Jena Leibniz Institute for Photonic Technologies (Leibniz-IPHT), au dezvoltat testul, care este deja disponibil de câteva săptămâni. Acesta utilizează o analiză a sângelui pentru a arăta dacă o persoană este infectată, în prezent, cu virusul SARS-CoV-2 (adică Covid-19) sau dacă este deja imună. Anticorpii IgM se regăsesc în sânge la câteva zile de la infectare, în timp ce anticorpii IgG se formează numai în timpul infecţiei. Aceştia pot fi depistaţi şi după câteva luni şi indică o imunitate existentă. De exemplu, asistentele şi doctorii pot fi testaţi acum pentru a descoperi dacă sunt imuni în faţa virusului. Echipa de cercetare a finalizat testele împreună cu partenerii chinezi şi distribuitorul de dispozitive medicale, Servoprax. Aceştia şi-au confirmat eficienţa într-un timp record de trei luni.
Pentru a satisface cererea crescută la nivel mondial de astfel de teste, Senova produce în prezent kituri în cantităţi mari. Producţia şi ambalarea manuală anterioară a kiturilor de testare nu puteau ţine pasul cu miile de solicitări de comenzi. Astfel, programul pentru acest proiect a fost foarte limitat. Cu noua maşină şi roboţii Omron, se pot tăia şi ambala între 35 şi 40 de teste rapide pe minut. Întrucât cererea este atât de mare, a fost nevoie de o creştere rapidă a capacităţii, implementarea de maşini adiţionale fiind deja planificată.
Asamblare precisă şi fiabilă
Roboţii eCobra sunt esenţiali pentru asigurarea unei asamblări precise a componentelor şi sunt foarte fiabili, flexibili şi eficienţi. Roboţii SCARA sunt ideali pentru prelucrarea, asamblarea şi manipularea extrem de precisă a materialelor în cadrul tehnologiei medicale. Roboţii cu patru axe prezintă un interval de până la 800 de milimetri şi se pot adapta cu uşurinţă la diversele domenii de aplicare. Tehnologia eCobra asigură un nivel ridicat de repetabilitate şi o sarcină utilă de până la 5,5 kilograme. Amplificatoarele şi controlerele integrate în robot reduc numărul de cabluri. Configuraţia cu montaj suspendat permite utilizarea eficientă a spaţiului, chiar şi în încăperi goale, care sunt atât de esenţiale în cadrul tehnologiei medicale. Datorită strânsei colaborări, Omron şi Kraus Maschinenbau au putut furniza o maşină care asigură calitatea, fiabilitatea şi viteza de producţie şi ambalare a testelor.
„Suntem bucuroşi de faptul că tehnologia noastră poate susţine o mică parte a eforturilor globale în lupta cu coronavirusul”, a comentat Dr. Klaus Kluger, director general în Europa Centrală şi de Est la Omron Electronics GmbH. „Într-o astfel de situaţie, demonstrăm încă o dată cât de importantă este o colaborare strânsă şi fiabilă.”
Joachim Kraus, administratorul companiei Kraus Maschinenbau, adaugă: „Implementarea rapidă şi simplă a acestui proiect solicitant a fost posibilă numai datorită interacţiunii şi cooperării excelente dintre client, dezvoltatorul de maşini şi sistem şi furnizorul de dispozitive de comandă.”
Pentru mai multe informaţii despre robotul eCobra 600, vă rugăm să vizitaţi pagina de produs .