Certificarea pentru standardul internaţional IEC 62443-4-1 pentru securitatea sistemelor de control industrial
OMRON Corporation are plăcerea de a anunţa că, în martie 2023, Divizia de controlere, Divizia de afaceri pentru produse HQ şi Divizia de afaceri pentru soluţii avansate HQ1 din cadrul companiei sale de automatizări industriale au obţinut certificarea de terţă parte pentru standardul internaţional IEC 62443-4-1. Acest standard prezintă procesul şi cerinţele organizaţionale pentru dezvoltarea de componente de control securizate care urmează să fie utilizate în sistemele de automatizare şi control industrial.
În ultimii ani, au fost depuse eforturi accelerate pentru a utiliza datele de producţie la faţa locului în vederea îmbunătăţirii productivităţii şi calităţii în cadrul fabricilor. Pe măsură ce s-au făcut progrese în vizualizarea spaţiilor de producţie, a crescut şi importanţa atenuării riscurilor, cum ar fi scurgerile de informaţii şi întreruperile de producţie cauzate de atacuri cibernetice. În plus, odată cu conectivitatea tot mai mare a diferitelor dispozitive utilizate în cadrul fabricii, măsurile de securitate au devenit esenţiale pentru protejarea liniilor de producţie şi a instalaţiilor.
În acest context, pe măsură ce tehnologia informaţiei continuă să progreseze la nivel global, multe ţări dezvoltă cerinţe legale pentru măsurile de securitate. Printre exemple se numără Actul UE privind rezilienţa cibernetică şi Directiva NIS22, precum şi Legea Chinei privind securitatea cibernetică. În plus, asociaţiile industriale stabilesc standarde pentru măsurile de securitate în sectorul de producţie, cum ar fi ISO/SAE 2143433 şi SEMI E187/18844.
Certificarea recent obţinută pentru standardul IEC 62443-4-1 stabileşte cerinţele necesare pentru dezvoltarea de echipamente şi servicii de control securizate pe tot parcursul ciclului de viaţă al produsului, care cuprinde planificarea, dezvoltarea, producţia, vânzarea şi întreţinerea. OMRON îşi propune să contribuie la realizarea unor performanţe solide în materie de securitate a informaţiilor pentru fabricile şi echipamentele de producţie ale clienţilor prin proiectarea şi furnizarea de produse şi software de control extrem de sigure, în conformitate cu procesele de dezvoltare descrise în standardul IEC 62443-4-1.
OMRON va contribui la realizarea unor performanţe ridicate de securitate a informaţiilor pentru fabricile clienţilor şi echipamentele de producţie prin dezvoltarea şi furnizarea de produse şi software de controlere extrem de sigure, în conformitate cu procesele de dezvoltare ale IEC 62443-4-1. Vom continua să lucrăm la dezvoltarea produselor şi serviciilor într-un mod care să permită clienţilor noştri să utilizeze produsele şi serviciile cu încredere.
Vom ţine cont de viziunea pe termen lung a OMRON, „Îmbogăţirea viitorului pentru oameni, industrii şi întreaga lume prin automatizări inovatoare”, în timp ce ne străduim să inovăm Monozukuri în cadrul conceptului nostru de generare de valori avansate. Divizia de controlere este dedicată furnizării de produse precum seria NJ/NX de controlere de automatizare a maşinilor şi seria NY de platforme PC industriale. Între timp, sediul central al Diviziei de afaceri pentru soluţii avansate oferă serviciul de utilizare a datelor la faţa locului „i-BELT”.
În viitor, vom continua să dezvoltăm produse şi servicii cu funcţii de securitate îmbunătăţite, care vor promova operaţiuni stabile în fabrică şi vizualizarea locurilor de muncă, pentru a contribui la rezolvarea problemelor legate de locul de producţie care apar la nivel global.
(1) Divizia de afaceri pentru soluţii avansate HQ este un departament care creează şi promovează servicii precum serviciul i-BELT pentru utilizarea datelor la faţa locului. Acesta oferă servicii care încorporează software-ul i-BELT Data Management Platform (i-DMP), care este o platformă de utilizare a datelor la faţa locului pentru a colecta, converti, stoca şi vizualiza datele la faţa locului din producţie.
(2) Directiva 2 privind securitatea reţelelor şi a informaţiilor. O directivă a UE care defineşte măsurile de gestionare a riscurilor în materie de securitate cibernetică şi cerinţele de raportare în UE pentru toate sectoarele vizate, inclusiv pentru energie, transporturi, sănătate şi infrastructura digitală.
(3) Un standard internaţional care defineşte cerinţele de securitate cibernetică în industria auto pentru întregul ciclu de viaţă al automobilelor, de la planificarea, proiectarea şi producţia acestora până la întreţinerea şi eliminarea lor.
(4) Standarde industriale care definesc cerinţele de securitate cibernetică în industria semiconductorilor pentru echipamentele şi sistemele de semiconductori. SEMI E187 defineşte specificaţiile de securitate cibernetică pentru echipamentele de fabricaţie, iar E188 defineşte specificaţiile pentru încorporarea echipamentelor fără malware.