Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]
Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]
Completaţi-vă detaliile mai jos şi obţineţi accesul direct la conţinutul de pe această pagină
Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]
Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]
Garnituri finisate în mai puţin de 10 secunde: controlerul cu robotică integrată asigură un control armonios
Publicat la 24 noiembrie 2021 în Operational Excellence
Trelleborg Livorno şi-a actualizat o celulă robotizată pentru finisarea garniturilor din poliuretan, destinate pieţei de energie eoliană sustenabilă. La baza soluţiei se află controlerul cu robotică integrată de la OMRON, care asigură integrarea şi sincronizarea tuturor componentelor de automatizare, inclusiv a roboţilor, logicii, controlul mișcării, securităţii şi a interfeţei de operare.
Trelleborg este o companie suedeză multinaţională, care este prezentă în întreaga lume. Este lider global în soluţii de înaltă tehnologie pe bază de polimeri, care etanşează şi protejează aplicaţiile critice din mediile solicitante. Sediul din Livorno, Italia este un centru de excelenţă al companiei Trelleborg Sealing Solutions (TSS). Societatea este specializată în producţia de garnituri care se montează pe cilindrii pneumatici şi hidraulici din diverse segmente de piaţă, în special din domeniul transmisiilor hidraulice, agricultură, industria auto şi energetică.
Noua celulă robotizată de la Trelleborg gestionează finisarea garniturilor din poliuretan, destinate sistemelor de frânare ale turbinelor eoliene. Concepută pe baza controlerului cu robotică integrată de la OMRON, soluţia a îmbunătăţit calitatea şi productivitatea, răspunzând totodată şi cererii în creştere.
Obiectivul: reducerea duratei ciclului, asigurând în acelaşi timp calitatea
De la început, obiectivul principal al noii celule robotizate de la Trelleborg a fost reducerea duratei de finisare a garniturilor şi îmbunătăţirea flexibilităţii generale a procesului, astfel încât noile comenzi să poată fi onorate mai rapid şi mai eficient.
David Caluri, responsabil cu excelenţa în energetică şi excelenţa utilajelor la Trelleborg Livorno explică: „La capacitate maximă, utilajul nostru existent putea să atingă o durată a ciclului de 17 secunde pentru fiecare garnitură prelucrată. Obiectivul nostru a fost unul foarte ambiţios: reducerea dramatică a acestei durate, astfel încât să răspundem mai rapid la cerinţele clienţilor, în special atunci când ne confruntăm cu un număr foarte mari de cereri în plin sezon.”
Noua soluţie se bazează pe doi roboţi antropomorfi OMRON Viper 650. Un robot preia şi depune, iar celălalt taie şi finisează. Aceştia au fost proiectaţi special pentru procese de prelucrare, asamblare şi manevrare a materialelor. Pot lucra la viteze mari şi într-un mod complet sincronizat, fiind gestionaţi de controlerul cu robotică integrată OMRON NJ501-R.
Cu ajutorul noului sistem, robotul de preluare şi depunere primeşte garniturile de la un sistem de alimentare, după care le preia şi le introduce pe un arbore rotativ din utilaj. Apoi, robotul de tăiere execută două tăieturi pe întreaga circumferinţă a garniturii - una interioară şi una exterioară. Acest robot dispune şi de o unealtă de preluare, cu un sistem de prindere pneumatic, care preia noile piese prelucrate şi depune garniturile finisate într-un coş.
„Pe lângă viteză, industria este din ce în ce mai exigentă în privinţa specificaţiilor de tăiere”, a mai spus Caluri: „O muchie tăiată cu precizie este de importanţă critică în aplicaţiile hidraulice, pentru a garanta etanşarea. Toleranţele sunt foarte mici şi greu de obţinut la viteze mari. Cu ajutorul acestei aplicaţii, putem să obţinem toleranţe chiar mai mici şi mai precise.”
O singură platformă pentru toate dispozitivele
Controlerul cu robotică integrată a permis companiei să integreze toate dispozitivele din celula robotizată prin EtherCAT şi Ethernet/IP. Printre acestea se numără doi roboţi, interfaţa de utilizare (HMI OMRON NA5), aspectele privind securitatea folosind un controler de securitate OMRON NX-SL3300 şi modulele NX-S distribuite, sistemele pneumatice şi elementele de logică şi control mișcare.
David Caluri explică: „Partea de programare a fost foarte uşoară, deoarece OMRON oferă o singură platformă pentru toate componentele utilizate în această aplicaţie. Cu Sysmac Studio, am putut programa toate elementele dintr-o singură soluţie - intrările, ieşirile, securitatea, HMI şi roboţii. Putem vizualiza instantaneu componentele individuale, chiar şi atunci când căutăm defecţiunile. Având control complet asupra automatizării, putem fi mai flexibili în activităţile desfăşurate şi ne oferă un mare avantaj în ceea ce priveşte instruirea: cu o soluţie universală, personalul este mai uşor de instruit.”
Caluri comentează: „În practică, totul este gestionat prin reţete. Când găsim configuraţia adecvată pentru produsul de prelucrat, îi dăm un nume şi un cod, care vor fi salvate, astfel încât să le putem folosi din nou ulterior. În trecut, Trelleborg trebuia să realizeze configuraţii complexe manual. Acum, poate schimba configuraţia de mai multe ori pe zi, de exemplu, alternând unghiul de tăiere sau îndeplinind solicitări de noi formate personalizate fără a fi necesare operaţiuni îndelungate şi complexe de reconfigurare a uneltelor. Cunoaştem funcţionalitatea pe dinafară.”
Durata unui ciclu a fost redusă cu 80%, productivitatea a crescut şi investiţia este recuperată mai rapid
Când este complet operaţională, noua celulă robotizată pentru finisarea garniturilor poate prelucra o piesă în 9,5 secunde, reducând durata unui ciclu cu aproximativ 80%. Acest lucru permite Trelleborg să îmbunătăţească productivitatea generală cu aproape 20%.
„Noua celulă răspunde nevoii Trelleborg de îmbunătăţire a achiziţionării de stocuri de garnituri din diversele centre de logistică din Europa, Asia şi America, iar compania poate să-şi deservească clienţii în caz de creştere a numărului de cereri simultane”, a spus Leonardo Ceccarini, manager de operaţiuni la Trelleborg Livorno, estimând că recuperarea investiţiei în noul sistem va avea loc în aproximativ doi ani - o îmbunătăţire de 30% comparativ cu soluţiile precedente.
„Colaborarea cu personalul tehnic la OMRON s-a dovedit a fi esenţială pentru depăşirea tuturor necunoscutelor unei aplicaţii, care, fiind prima de acest gen din Europa, foloseşte controlerul cu robotică integrată pentru gestionarea tuturor componentelor automatizării”, a concluzionat Ceccarini.
„Trelleborg ne-a permis să punem în practică cea mai modernă tehnologie a noastră”, a spus Enrico Naviganti, managerul regional de vânzări de la OMRON. „Această aplicaţie a inclus nevoia de a menţine standarde înalte de calitate, obţinând în acelaşi timp viteze mult mai mari decât cele obţinute anterior. Tehnologia noastră a permis companiei să îndeplinească toţi aceşti indicatori-cheie de performanţă în faza experimentală.”