Conectare

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Înregistrare

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Vă mulţumim pentru că v-aţi înregistrat la Omron

Un mesaj e-mail pentru finalizarea creării contului dvs. a fost trimis la

Întoarceți-vă la site-ul web

să obţineţi accesul direct

Completaţi-vă detaliile mai jos şi obţineţi accesul direct la conţinutul de pe această pagină

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Vă mulţumim pentru interesul dvs.

Acum aveţi acces la Punem lucrurile în mişcare în criza energetică şi a combustibililor cu automatizarea

A fost trimis un mesaj e-mail de confirmare la

Continuaţi la pagină

Vă rugăm să vă sau să obţineţi accesul direct pentru a descărca acest document.

Robotics
Automatizare
AI

Punem lucrurile în mişcare în criza energetică şi a combustibililor cu automatizarea

Publicat la 07 decembrie 2022 în Robotics

Pentru a contracara creşterea preţurilor şi a îndeplini obiectivele ecologice, întreprinderile industriale ar trebui să exploreze modul în care tehnologiile de automatizare dintr-o singură sursă pot contribui la strategia lor privind sustenabilitatea.

Preţurile ridicate la energie şi combustibili supun la mari presiuni atât gospodăriile, cât şi industria. Această situaţie afectează negativ planurile financiare şi portofelele şi, în plus, preţurile excesive forţează unele companii să oprească producţia. Potrivit Make UK, 42% din producătorii întrebaţi au spus că facturile lor la energie au crescut cu 100% în ultimele 12 luni, iar 32% au afirmat că preţul gazelor naturale a crescut cu peste 100% în ultimul an. Un procent îngrijorător de producători, 12%, deja au făcut reduceri de personal ca urmare directă a facturilor mai mari la energie.

Războiul din Ucraina, pandemia de Covid-19 şi preţurile la gaze sunt doar câteva dintre cauzele crizei care afectează toate sectoarele şi îşi lasă amprenta peste tot, de la preţurile la energie la lanţurile de aprovizionare. La ce ar trebui să se gândească acum companiile producătoare? Strategiile cuprinzătoare de automatizare sunt esenţiale pentru o mai mare flexibilitate şi eficienţă energetică. Aici sunt incluse robotica inovatoare, asociată cu tehnologia cu senzori şi inspecţie cu cameră video, precum şi inteligenţa artificială – AI la Edge. În plus, datele în timp real din unităţile de producţie pot ajuta la detectarea anomaliilor şi la îmbunătăţirea eficienţei generale a echipamentelor (OEE).

Criza forţei de muncă şi sustenabilitatea

În timp ce se concentrează pe reducerea costurilor cu energia şi electricitatea, companiile ar trebui să fie atente şi la procesele îmbunătăţite care sunt esenţiale pentru o mai mare sustenabilitate. Automatizarea este răspunsul la principalele două probleme cu care se confruntă companiile producătoare. De exemplu, schimbările demografice duc la mai puţine locuri de muncă disponibile. În primul trimestru al anului 2022, peste 2,9% din posturile din UE erau vacante, cu aproape 50% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului anterior.  

A doua dificultate este economisirea energiei şi reducerea impactului asupra mediului. Un sfert din companii, de exemplu, încă nu şi-au stabilit obiective ecologice clare. Totuşi, criza de lucrători calificaţi şi cea climatică trebuie abordate strategic şi iată unde pot fi de folos soluţiile cuprinzătoare de automatizare.

Reducerea deşeurilor prin minimizarea rebuturilor

Coordonarea optimă a proceselor şi sistemelor este o necesitate critică. Tehnologia cu senzori şi inteligenţa artificială (IA) le permit organizaţiilor să detecteze posibilele blocaje dintr-o instalaţie, precum cablurile desprinse sau defecţiunile, şi să ia măsuri proactiv.

Tehnologia cu senzori şi inteligenţa artificială (IA) le permit organizaţiilor să detecteze posibilele blocaje dintr-o instalaţie, precum cablurile desprinse sau defecţiunile, şi să ia măsuri proactiv. Sustenabilitatea presupune o implicare mult mai mare decât simpla scădere a consumului de energie – de fapt, companiile în creştere ar trebui să prioritizeze reducerea deşeurilor şi resturilor. Inspecţia optică şi tehnologia inovatoare contribuie la evitarea erorilor şi defecţiunilor în etapele timpurii ale producţiei, minimizând aşadar risipa de resurse şi costurile aferente.

Schimbare flexibilă a echipamentelor şi reaprovizionare automată

Liniile de producţie ar trebui să fie uşor adaptabile. Acest lucru le creşte flexibilitatea şi eficienţa, reducând timpii morţi. Pe de o parte, liniile de produse se înmulţesc încontinuu. Pe de altă parte, personalizarea, trasabilitatea şi sustenabilitatea se află sus pe lista necesităţilor. Producătorii trebuie să stocheze mai multe articole în loturi mai mici, iar cererea a devenit tot mai greu de anticipat. Aşadar, cu ce să începeţi? Cu roboţii mobili autonomi (AMR) şi alimentarea utilajelor printr-o soluţie bazată pe coboţi pentru o producţie continuă, aprovizionarea cu materiale pe linia de producţie poate fi optimizată.

Roboţii colaborativi (coboţii) pot creşte viteza de alimentare cu materiale ridicând ambalaje precum cutiile de carton şi depunându-le direct pe banda transportoare sau în maşina de ambalat. Funcţiile de automatizare a urmăririi benzii transportoare şi de prelucrare a imaginilor aduc beneficii suplimentare, alături de soluţiile SCARA (Selective Compliance Assembly Robot Arms - braţ robotic pentru asamblare cu complianță selectivă), care ajută la reaprovizionare.

Reduceţi timpii de schimbare, simplificaţi întreţinerea

Poate fi avantajos şi să se folosească o configurare automatizată a utilajelor, care combină senzorii, controlul, detecția mişcării, securitatea şi robotica. Ideal ar fi ca toate procesele utilajelor să fie coordonate şi integrate fără întreruperi, în folosul eficienţei şi sustenabilităţii.

Iată un exemplu: controlerul cu robotică integrată de la OMRON (IC) contribuie la reducerea radicală a timpilor de schimbare la liniile de producţie. Administratorul de design simplifică procedeul de a crea procese de producţie şi variate de produse. Monitorizarea vizuală contribuie la optimizarea în plus a adaptărilor. 

Pe scurt, IC de la OMRON sincronizează tehnologia automatizării, astfel încât producătorii să crească viteza şi precizia producţiei, să simuleze întregi linii de producţie, să simplifice întreţinerea şi să reducă timpul până la punerea pe piaţă.

Se doresc: soluţii cu mai puţine interfeţe

Producţia flexibilă şi care utilizează eficient resursele este motorul eforturilor de sustenabilitate şi o bună măsură împotriva preţurilor în creştere şi a reglementărilor tot mai stricte. În căutarea unui partener tehnologic adecvat, este important să se aleagă un furnizor care poate oferi un portofoliu de produse diversificat, care acoperă toate zonele vizate – de ex. de la robotică şi control la tehnologia de inspecţie cu cameră video, IA şi prelucrarea datelor, securitate şi controlere – dintr-o singură sursă. Soluţiile cu interfaţă redusă sunt critice pentru ca tehnologii să lucreze fără probleme şi fără întreruperi, deoarece altfel eficienţa este limitată. Un controler complet se află în centrul unei soluţii de automatizare integrate de la un capăt la celălalt care poate reduce timpii morţi ai sistemului, risipa şi erorile, scăzând concomitent costurile cu electricitatea şi sporind sustenabilitatea.

Parteneri pentru tehnologie sustenabilă: producţia de baterii orientată către viitor

În plus, partenerul tehnologic ar trebui să fie devotat sustenabilităţii. În cadrul strategiei sale SF2030, OMRON are în vedere reducerea emisiilor de CO2 prin economii la energie şi consum de energie curată. Compania vizează practici de producţie care economisesc resurse şi energie (producţie ecologică). OMRON a pus recent bazele unui proiect de automatizare şi robotizare în producţia de baterii şi pile de combustie împreună cu partenerii VAF şi Dassault, unde designul şi producţia se îmbină cu gemenii digitali, tehnologia informaţiei (IT) şi tehnologia de operare (OT), creând o relaţie simbiotică.

V-aţi putea întreba dacă asemenea soluţii sunt disponibile doar pentru companiile mari şi cu succes financiar. Ei bine, nu! Soluţiile de robotică inteligentă integrată sunt accesibile pentru companii de toate mărimile şi din toate domeniile. Tehnologia coboţilor este adecvată atât pentru IMM-uri, cât şi pentru industria mare – în special pentru etapele manuale care necesită schimbarea rapidă şi flexibilă a instrumentelor, deoarece pot fi programate uşor de neexperţi. Soluţiile robotizate inovatoare le permit organizaţiilor să-şi îmbunătăţească nivelul de calitate, să crească gradul de autosuficienţă şi să economisească bani la consumul de energie. Doar cele care se bazează pe tehnologiile noi, îşi optimizează procesele cu roboţi moderni şi, deci, devin mai sustenabile acum, vor putea fi competitive pe viitor şi vor depăşi criza energetică.