Răspundem provocărilor de ambalare şi intralogistică în comerţul electronic
Publicat la 24 februarie 2022 în Flexible Manufacturing
de John van Hooijdonk, manager de marketing industrial FMCG la OMRON Europe
Comerţul electronic este în floare şi asta nu doar din cauza pandemiei de Covid şi a efectelor sale cum ar fi carantina şi închiderea magazinelor. În 2020, vânzările prin internet la nivel global au crescut cu peste 24 de procente, până la aproximativ 4,3 trilioane de dolari americani. Aceste cifre nu vin doar în sprijinul retailerilor, ci prezintă şi provocări din ce în ce mai mari pentru furnizorii de servicii care realizează activităţi precum ambalarea, co-ambalarea, operaţiunile în depozit şi intralogistica.Abordare rapidă şi flexibilă pentru comerţul electronic
Duratele de finalizare mari nu mai sunt acceptabile, acestea punând probleme comercianţilor. Centrele de distribuţie şi de pregătire a comenzilor se confruntă cu un amestec din ce în ce mai mare de produse (numere mari, volume mici), trasabilitatea joacă un rol din ce în ce mai important, iar sănătatea şi siguranţa personalului, precum şi precizia şi viteza sunt mai importante ca oricând. În acelaşi timp, există din ce în ce mai multe coduri de articole, adesea spaţiu disponibil redus, o penurie de forţă calificată de muncă în domeniul producţiei şi al depozitării, iar comercianţii trebuie să răspundă cererilor privind flexibilitatea crescută în ciuda volumelor din ce în ce mai mari.Scalabilitate flexibilă
La selectarea unei soluţii corespunzătoare, cerinţele producătorului, ale depozitului şi ale partenerilor de logistică sunt cele mai importante. Alături de scalabilitate, trebuie luate în considerare puterea şi performanţa – sistemele, utilajele şi tehnologiile trebuie să poată fi adaptate la nevoile oscilante, calitatea şi utilizarea optimă a spaţiului disponibil în fabrică şi depozit.Automatizarea prin roboţi şi sistemele de inspecţie pentru ambalarea în domeniul comerţului electronic
Automatizarea în cât mai mare măsură a procesului de ambalare este vitală. Procesele de ambalare automatizate cu roboţi eliberează lucrătorilor de executarea unor sarcini repetitive, complexe sau periculoase. Integrarea utilajelor de etichetare, marcare, codare şi a sistemelor de inspecţie poate ajuta la eliminarea erorilor şi obţinerea conformităţii cu reglementările din ce în ce mai stricte privind protecţia mediului şi etichetarea.- Inspectarea bunurilor sosite după caracteristici precum eticheta, dimensiunea recipientului şi integritatea sau verificarea duratei de depozitare reziduală pe raft şi a temperaturii de livrare.
- Ridicarea 3D a cutiilor, unde provocarea este egalarea sau depăşirea capacităţilor umane de a ridica piese aşezate aleatoriu într-un recipient.
- Metodele de ridicare a comenzilor Persoană-Bunuri (PTG) pentru a asista operatorul de depozit, reducând timpul necesar pentru procesele de colectare şi introducând manual codurile de articole într-o cutie.
- Ridicarea şi plasarea automatizată pentru gestionarea mai multor produse, formate, dimensiuni, lungimi de bandă, volume de materiale de protecţie şi altele, îmbunătăţind eficienţa şi flexibilitatea.
- Automatizarea contribuie şi la paletizare, deoarece este o operaţiune extrem de repetitivă şi cu un nivel de risc superior privind accidentarea lucrătorilor.
- Transportul paleţilor cu AMR (Autonomous Mobile Robots – Roboţi mobili autonomi), înlocuind astfel stivuitoarele pentru îmbunătăţirea siguranţei.
- Costuri reduse de producţie şi forţă de muncă
- Eliminarea erorilor
- Productivitate, precizie şi eficienţă optime
- Risc redus de contaminare
- Risc redus de rănire a personalului
- Versatilitate, flexibilitate şi fiabilitate crescute