Cumpărare sau leasing? Cum să vă finanţaţi noul cobot
Publicat la 26 aprilie 2023 în Operational Excellence
Un moment de reflecţie pentru IMM-uri în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor de automatizare
Lipsa de competenţe, digitalizarea, sustenabilitatea şi planurile de economisire a energiei accelerează proiectele de automatizare în multe companii. Odată ce au fost identificate procesele manuale care se pretează la automatizare, următoarea întrebare este, de obicei: Şi cât costă toate acestea?
Poate fi util să luaţi în considerare opţiuni precum leasingul sau robotul ca serviciu. Un exemplu de instrumente care oferă întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), în special, o mai bună imagine de ansamblu asupra aspectelor financiare ale automatizării este calculatorul ROI de la OMRON. Oricine are în prezent în vedere achiziţionarea unui cobot sau a unui AMR poate utiliza acest instrument pentru a dezvălui rentabilitatea investiţiei.
Utilizarea coboţilor pentru a combate deficitul de lucrători calificaţi
Uzinele de producţie duc lipsă de muncitori calificaţi. Un sondaj BCG realizat în şapte ţări, în 2022 a constatat că angajatorii riscă să piardă în următoarele luni până la 37% dintre angajaţii lor care nu au un loc de muncă tipic de birou, ci lucrează în producţie, întreţinere sau servicii. Aproape o treime dintre aceşti lucrători plănuiesc deja să părăsească compania în care sunt angajaţi în prezent. Companiile care nu pot găsi un înlocuitor vor trebui să regândească procesele de producţie şi să implementeze tehnologii care pot reduce procesele manuale. Dar cum pot fi finanţate astfel de investiţii? Este cumpărarea sau leasingul cea mai bună opţiune?
O tehnologie pe care companiile ar putea să o ia în considerare în primul rând este robotica colaborativă. Coboţii nu necesită o investiţie mare şi oferă adesea un ROI rapid, ceea ce face ca această tehnologie să fie mai atractivă decât roboţii industriali tradiţionali, dacă este utilizată în aplicaţiile potrivite. Coboţii pot fi utilizaţi într-o gamă largă de aplicaţii. Ei sunt uşor de implementat pentru diferite activităţi, iar proiectarea şi implementarea aplicaţiei se poate face rapid. Printre aplicaţiile cheie se numără manipularea materialelor şi a produselor, asamblarea şi dezasamblarea, sudarea şi lipirea, distribuţia şi altele.
Iată un moment de reflecţie:
- Este mai uşor să se pună în balanţă o investiţie versus costurile per produs. De exemplu, preţul de achiziţie a unei aplicaţii cobot este de 100.000 de euro şi se calculează pe o perioadă de trei ani. În această perioadă, produceţi 8.640.000 de produse, ceea ce corespunde unui timp de ciclu de cinci secunde pe produs, dacă producţia se desfăşoară timp de 20 de ore pe zi şi 200 de zile pe an. În acest caz particular de exemplu, investiţia pe produs este de un cent. Prin urmare, investiţia într-un cobot este mult mai mică decât presupun mulţi oameni.
- Costul total al investiţiei este, de obicei, aproximativ egal cu salariul mediu anual al unui angajat din producţie. Pe baza acestui calcul, investiţia se poate amortiza după doar un an sau chiar mai repede.
- IMM-urile, în special, sunt adesea încă reticente în a achiziţiona un cobot, deoarece sunt preocupate de buget, de fluxul de numerar, de CAPEX sau de durata lungă a aprobărilor de proiect. În acest caz, leasingul poate fi o alternativă bună, deoarece fluxul de numerar sau fluctuaţiile sezoniere nu reprezintă o problemă. Leasingul oferă un plus de flexibilitate, permiţând companiilor mai mici să beneficieze de avantajele automatizării prin coboţi. Leasingul se încadrează, de asemenea, în categoria cheltuielilor de exploatare (OPEX): cheltuiala este plătită lunar, iar investiţiile pot fi astfel mai bine monitorizate şi planificate.
- În cazul în care contractul de leasing include, de asemenea, servicii de întreţinere şi service, este mai uşor şi mai clar să menţineţi flota de coboţi la zi şi în funcţiune fără a fi nevoie să bugetaţi costuri suplimentare. În plus, cobotul este întotdeauna disponibil - eliminând astfel timpii de nefuncţionare. Automatizarea costă cel mai mult atunci când se defectează. De aceea, continuitatea trebuie să fie garantată.
- În ceea ce priveşte ofertele de leasing, este important să vă asiguraţi că opţiunile de finanţare pot fi personalizate, deoarece nu există două companii la fel. De asemenea, este ideal dacă ratele pot fi ajustate pentru a amortiza orice blocaj al fluxului de numerar. În plus, ar trebui să existe opţiunea de a lucra cu un furnizor de servicii financiare sau chiar cu banca companiei pentru a fi mai flexibil.
- Ar trebui să fie acoperită întreaga soluţie. Un robot are nevoie de unelte, periferice, baze şi multe altele. Prin urmare, integratorul de sistem şi producătorul cobot ar trebui să ofere o soluţie completă care poate fi, de asemenea, finanţată în mod integral. Soluţiile peticite nu sunt foarte eficiente.
- Multe IMM-uri se întreabă cum să finanţeze o nouă investiţie. Calculatorul ROI al OMRON prezintă două opţiuni: opţiunea tradiţională CAPEX cu plata integrală la început şi o opţiune OPEX cu leasing, în care plăţile sunt împărţite pe o perioadă de trei până la cinci ani.