Cum poate inspecţia IA adaptabilă să contribuie la o producţie flexibilă
Publicat la 04 octombrie 2022 în AI
Inspecţia calităţii pe bază de IA îi ajută pe producători să asigure nivelul de calitate, sporind concomitent eficienţa şi flexibilitatea
Clienţii de astăzi cer produse personalizate adecvate nevoilor şi gusturilor lor personale. În loc să fabrice articole care sunt „făcute pentru raft” şi „trimise în stoc”, producătorii trebuie să personalizeze produse care sunt „făcute pentru mine” şi „trimise mie”. Acest lucru revoluţionează producţia şi forţează companiile să-şi regândească procesele. În acelaşi timp, este obligatoriu să se asigure zero reclamaţii şi zero defecte.
Ochiul antrenat al unui inspector vizual cu experienţă depistează rapid erori, dar o asemenea activitate de rutină este obositoare şi nu poate fi efectuată în fiecare etapă a producţiei, în special din cauza crizei actuale a forţei de muncă din numeroase domenii. Dar ar putea fi automatizată această operaţiune şi în producţia foarte variată, dar cu volum mic? Ar putea un sistem inteligent de inspecţie cu cameră video sau un „ochi electronic” să reproducă discernământul ochiului omenesc, cu avantajul suplimentar al repetabilităţii şi robusteţii? Cea mai recentă inspecţie adaptabilă pe bază de IA poate depăşi dificultăţile inspecţiei automatizate a calităţii, cu mai multă flexibilitate, productivitate şi adaptabilitate.
Inspecţia adaptabilă a calităţii: Rezultate precise, mai puţine rebuturi
La automatizarea operaţiunilor de inspecţie vizuală, unul dintre principalele obstacole este marea diversitate vizuală a diferitelor produse care sunt în regulă sau acceptabile. Două produse pot să fie lipsite de defecte, dar să aibă mici variaţii, de exemplu diferenţe minuscule pe etichetă sau pe suprafaţă.
Dificultatea o reprezintă învăţarea unui sistem să facă distincţia între defecte şi mici variaţii. Ochiul omenesc antrenat poate determina imediat dacă aceste deosebiri influenţează calitatea produsului. Totuşi, la sistemele tradiţionale de inspecţie vizuală automatizată care folosesc maşini în acest scop, rata de eşec poate fi mult prea mare. Fiecare mică neregularitate este respinsă, chiar dacă produsul este foarte bun şi adecvat pentru vânzare.
Chiar dacă este posibil ca abilitatea omenească să fie egalată de tehnologia adaptabilă şi IA, acest tip de tehnologie necesită deseori specialişti IT şi competenţe în software. Cum poate o maşină să atingă nivelul unui inspector profesionist fără a avea nevoie de ingineri experţi şi fără a petrece o eternitate cu programarea? Cum poate sistemul să facă uşor deosebirea dintre „conform” şi „bun de vânzare”?
Pentru a depăşi aceste dificultăţi, OMRON a dezvoltat o nouă inteligenţă artificială (IA) pentru detectarea defectelor care imită abilităţile inspectorilor de calitate cu experienţă. Odată ce a fost creată o imagine de referinţă din câteva imagini ale unor produse fără defecte folosind algoritmul IA, inteligenţa artificială poate distinge variaţiile care ar duce la respingerea produselor. Respingând mai puţine produse, companiile fac economii de materiale şi reduc rebuturile. Astfel se ajunge la un profit mai mare şi la o producţie mai curată.
IA poate detecta defecte cu o precizie aproape omenească. În plus, produsele fără defecte pot fi sortate aşa cum o fac şi inspectorii de calitate cu experienţă. Un alt avantaj important este că instrumentul IA acţionează constant şi fiabil non-stop.
Un sistem de inspecţie pe bază de IA face posibile şi fluxuri de lucru mai suple în producţie. Companiile pot reacţiona mult mai repede şi mai flexibil la cererile clienţilor noi şi pot adapta producţia şi liniile de inspecţie. Pe măsură ce creşte calitatea, scade numărul de rebuturi, iar timpul de schimbare este minimizat. Acest lucru îmbunătăţeşte semnificativ eficienţa generală a echipamentelor.
În sfârşit, configurarea este extrem de uşoară. Sistemul învaţă prin intermediul imaginilor în care inspectorii umani au observat defecte în loc să caute anumite defecte. Acest lucru face sistemul foarte flexibil şi, indiferent de tipul de material, de culoare sau de mărime, defectele pot fi extrase fiabil fără definiri şi reglări prealabile necesare. Iată de ce este ideal pentru modul de producţie foarte variată, dar cu volum mic. Inspecţia adaptabilă este un element de bază important pentru producţia flexibilă şi orientată către viitor – OEE şi calitate sporite, asistenţă îmbunătăţită pentru angajaţi şi procese fără probleme.
Rezumat
Criza de resurse umane şi diversificarea nevoilor consumatorilor au crescut cererea de sisteme de inspecţie vizuală autonome şi adaptabile. Inspecţia vizuală făcută de maşini, combinată cu IA, poate învăţa dinainte o diversitate de tipuri de defecte, construind aşadar un sistem de detectare a defectelor care face posibilă o inspecţie aproape omenească, fără configurare sau programare complicată. OMRON poate ajuta clienţii să creeze soluţii de automatizare industrială pentru a îmbunătăţi viaţa şi să realizeze o fabrică unde oamenilor le place să lucreze, combinând la perfecţie IA cu tehnologii precum detecţia, controlul, inspecţia cu cameră video şi roboţii.
Citiţi mai multe despre soluţiile OMRON pentru inspecţia calităţii
Contactaţi-ne pentru mai multe informaţii