Conectare

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Înregistrare

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Vă mulţumim pentru că v-aţi înregistrat la Omron

Un mesaj e-mail pentru finalizarea creării contului dvs. a fost trimis la

Întoarceți-vă la site-ul web

să obţineţi accesul direct

Completaţi-vă detaliile mai jos şi obţineţi accesul direct la conţinutul de pe această pagină

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Vă mulţumim pentru interesul dvs.

Acum aveţi acces la Patru sfaturi privind automatizarea pentru IMM-uri

A fost trimis un mesaj e-mail de confirmare la

Continuaţi la pagină

Vă rugăm să vă sau să obţineţi accesul direct pentru a descărca acest document.

Flexible Manufacturing

Patru sfaturi privind automatizarea pentru IMM-uri

Publicat la 25 noiembrie 2022 în Flexible Manufacturing

Liderii companiilor din întreaga lume se confruntă, în prezent, cu un lanţ de provocări: în afara exploziei costurilor cauzate de criza energetică, există probleme în lanţul de aprovizionare, o penurie de lucrători calificaţi, cerinţe de sustenabilitate şi probleme de digitizare tot mai complexe. Mai ales întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) trebuie să găsească rapid modalităţi de a aborda aceste probleme. Automatizarea oferă un remediu, care include coboţi şi AMR (roboţi mobili autonomi), precum şi senzori, inspecţie cu camere video şi tehnologie AI. Deşi companiile cunosc bine beneficiile acestor tehnologii, studiile arată şi că multe rămân sceptice privind utilizarea lor efectivă.

Cu precădere companiile fără experienţă în utilizare se tem că utilizarea roboţilor poate fi însoţită de costuri ridicate. Aşadar, dacă vă întrebaţi dacă achiziţia unui robot colaborativ sau mobil este oportună pentru afacerea dvs., noul calculator ROI de la OMRON vă va ajuta. Acesta oferă o prezentare generală rapidă a rentabilităţii investiţiei şi arată când îşi va acoperi costurile o investiţie în domeniul roboticii.

Automatizarea în companiile de dimensiuni medii prinde viteză

În prezent, în Uniunea Europeană există circa 23,1 milioane de întreprinderi mici şi mijlocii. Acestea sunt o parte integrantă a economiei, deşi există diferenţe de la o ţară la alta. În Germania, de exemplu, 82 de procente din valoarea adăugată este furnizată de IMM-uri. În Marea Britanie, în 2021 erau 5,6 milioane de afaceri în sectorul privat, reprezentând 99,9% din firme, cu mulţi antreprenori noi intrând în rândurile acestora în fiecare zi. În UE, în ansamblu, cifra este de circa 56%. Importanţa IMM-urilor ca angajatori este, de asemenea, foarte semnificativă: aproape 84 de milioane de cetăţeni din UE lucrează într-un IMM. Problema: în multe locuri salariaţii devin tot mai greu de găsit. În UE, circa 2,9% din posturile libere erau neocupate în primul trimestru din 2022, cu aproape 50 de procente mai mult decât în aceeaşi perioadă din anul trecut. În consecinţă, companiile sunt obligate să găsească rapid noi metode de a angaja şi păstra angajaţi adecvaţi.

Tehnologiile care preiau sarcinile manuale şi repetitive pot îmbunătăţi siguranţa şi eficienţa muncii angajaţilor. Alte măsuri includ iniţiativele de formare, stimulente pentru noii veniţi, programe pentru angajaţi etc. Coboţii sunt adecvaţi pentru IMM, datorită flexibilităţii şi gamei variate de utilizări. Studiile arată că acest segment are un potenţial enorm: se preconizează că piaţa pentru roboţi colaborativi va creşte de la 1,2 miliarde $ în 2021 la 10,5 miliarde $ în 2027. O rată de creştere anuală compusă (CAGR) de 43,4 procente este preconizată până în 2027.

Oricine abordează prima dată acest subiect se confruntă cu un munte de întrebări şi idei. OMRON a sintetizat patru aspecte cheie care pot fi avute în vedere la începutul proiectelor de automatizare, pentru a stimula proiectele, pentru a reduce scepticismul şi pentru a obţine acordul părţilor interesate.

1. Concentraţi-vă pe scenariile de utilizare şi realizaţi o creştere gradată 

Companiile care se gândesc la automatizare şi coboţi nu trebuie să îşi pună în primul rând întrebarea dacă să investească în robotică. Este mai important de înţeles ce procese pot fi eficientizate şi în ce mod. Sarcinile foarte detaliate, care necesită muncă manuală cu experienţă, prestată de un specialist, pot fi automatizate, dar prezintă costuri imense, atât ca timp, cât şi ca resurse. Pentru a iniţia procesul de automatizare, se recomandă să începeţi cu proiecte mici, apoi să le dezvoltaţi gradat, adăugând noi fluxuri de lucru, extinzând flota etc. Să luăm exemplul unei brutării mari: aici, liderii companiei nu se întreabă cum se poate folosi un robot, ci mai degrabă cum se poate transfera pâinea din cuptor în recipientele destinate filialelor brutăriei, fără intervenţie umană.

2. Utilizaţi roboţi în sprijinul angajaţilor

Roboţii punctează la capitolul flexibilitate. Ei pot fi ajustaţi şi adaptaţi, utilizaţi în flote etc. În funcţie de produs şi de domeniul de utilizare, se pot modifica poziţii şi se pot adăuga extensii pentru ca roboţii să poată fi adaptaţi cu uşurinţă la alte sarcini sau la sarcini modificate. Totuşi, aceasta nu înseamnă înlocuirea angajaţilor. Este vorba despre o interacţiune bine organizată între oameni şi maşini. Companiile de dimensiuni medii trebuie să se concentreze la început asupra sarcinilor individuale şi să nu se gândească şi să planifice aplicaţii prea complexe. O extensie a cobotului, de exemplu cu o cameră, pentru a include un sistem de procesare a imaginilor (tehnologie de inspecţie cu cameră video) este de asemenea posibilă într-o etapă anterioară, cu condiţia selectării unui partener pentru robotică apt să acopere diferite domenii de utilizare de la o singură sursă şi să ofere o reţea de parteneri adecvată. Accentul trebuie pus pe următoarele aspecte: cum pot roboţii să ajute angajaţii? Ce sarcini manuale pot fi lăsate în seama unui robot pentru ca angajatul uman să se poată concentra asupra unor sarcini cu valoare adăugată mai mare? Încărcarea şi descărcarea utilajelor, precum şi paletizarea şi depaletizarea sunt procese care pot fi automatizate relativ rapid şi simplu. Sudura, vopsirea şi debavurarea sunt alte exemple adecvate de utilizare a roboţilor în cadrul companiilor de dimensiuni medii.

3. Convingeţi angajaţii şi specializaţi-i

În mod ideal, roboţii sunt utilizaţi pentru a efectua operaţii repetitive, care necesită o precizie constantă. În interacţiunea cu roboţii, omul rămâne specialistul, iar robotul execută aceste sarcini repetitive şi monotone. Robotica nu este un panaceu pentru remedierea tuturor problemelor sau un înlocuitor al lucrătorilor umani. Această concepţie trebuie integrată în fiecare proiect de automatizare, inclusiv pentru a atenua temerile angajaţilor. Specialiştii sunt în continuare necesari, de exemplu pentru asamblarea produselor, pentru optimizarea proceselor şi pentru efectuarea operaţiilor de întreţinere. De asemenea, angajaţii trebuie să fie la curent cu posibilităţile şi să fie instruiţi să valorifice la maximum noile tehnologii. În timp ce roboţii preiau controlul asupra paletizării, a sortării, a încărcării cu material sau a controlului calităţii, de exemplu, angajaţii pot fi mai creativi şi pot adăuga valoare.

4. Bazaţi-vă pe experienţă şi pe reţelele de parteneri

Pentru a extinde gama de activităţi şi capabilităţile roboţilor, sunt necesare echipamente terţe, precum dispozitive de securitate sau sisteme de inspecţie şi de procesare a imaginilor. Dacă IMM-urile, mai ales, se pot baza pe un partener de robotică apt să asigure asistenţă din sursă unică, aceasta le poate degreva de multă muncă şi multe griji: lipsa know-how-ului personalului propriu este suplinită de parteneri cu experienţă. Într-un studiu OMRON, aproape 90% din managerii IT au afirmat că sunt dependenţi de consultanţi externi în materie de Industry 4.0 şi analiza datelor. În consecinţă, IMM-urile au nevoie nu numai de tehnologie inteligentă, dar şi de furnizori holistici şi de integratori de sistem cu experienţă.

Nouă din zece companii doresc să introducă automatizarea cu roboţi în infrastructurile proprii până în 2030. Roboţii mobili şi coboţii sunt uşor de implementat în acest context. Astfel, aceste produse de automatizare devin o opţiune potrivită pentru companiile care doresc să sporească flexibilitatea şi eficienţa propriilor procese de producţie. OMRON doreşte să susţină IMM-urile în ceea ce priveşte automatizarea şi oferă opţiuni de leasing pentru a menţine costurile de investiţie iniţiale la niveluri reduse. Calculatorul ROI facilitează, de asemenea, evaluarea cu uşurinţă a investiţiei în coboţi şi roboţi mobili. Astfel, companiile de orice dimensiune pot beneficia de potenţialul automatizării şi nu trebuie să-şi facă griji cu privire la costuri ascunse sau dificil de anticipat.
Contactaţi-ne pentru mai multe informaţii

Contactaţi specialiştii Omron

Aveţi întrebări sau aţi dori să primiţi sfaturi personal? Nu ezitaţi să contactaţi unul din specialiştii noştri.
  • Peter Lange

    Peter Lange

    Business Development Manager Robotics, Omron Europe