Chiar dacă nu este defect, tot ar trebui reparat
Publicat la 04 aprilie 2024 în Sustainable Manufacturing
Creșterea sustenabilității producției în FMCG, prin gestionarea inteligentă a energiei
Unii manageri de fabrică consideră că „dacă nu este defect, nu trebuie reparat”. Această abordare este ușor de înțeles și, în multe cazuri, valabilă - în special dacă se referă la un proces care a durat mult timp pentru a ajunge la rezultatele corespunzătoare în primul rând sau dacă o linie sau o mașină funcționează fiabil.
Cu toate acestea, pe măsură ce producătorii de bunuri de larg consum se angajează să ajungă la rezultate de emisii zero net, o atitudine pasivă față de automatizarea fabricii nu le va reduce. Reducerea emisiilor de GHG din domeniul 1 în ordinea magnitudinii, care este necesară pentru îndeplinirea obiectivelor de emisii nete zero până în anul 2050, va presupune optimizarea și modificarea instalațiilor și proceselor existente - chiar dacă acestea funcționează perfect.
În ultimii ani, contribuția la eforturile de neutralizare a emisiilor de carbon ale clienților noștri prin gestionarea inteligentă a energiei a devenit din ce în ce mai importantă. Iată câteva dintre modurile în care sprijinim companiile în parcursul lor către decarbonizarea operațiunilor de producție.
AMR-uri: mișcare fără combustibili fosili
AMR-urile (roboții mobili autonomi) reprezintă viitorul manipulării sustenabile a materialelor în mediile de producție. Aceștia sunt alimentați cu baterii, ceea ce înseamnă că sunt o alternativă fără combustibili fosili la stivuitoarele pentru transportul cutiilor și paleților și sunt suficient de inteligenți pentru a reveni la stația de încărcare atunci când este necesar acest lucru. Aceștia reprezintă, de asemenea, un înlocuitor dinamic pentru transportoarele liniare convenționale și, spre deosebire de vehiculele tradiționale ghidate autonom (AGV), nu necesită modificări ale instalațiilor, cum ar fi magneții de podea sau balizele de navigație.
Coboții de paletizare permit manipularea paleților combinați
Odată cu creșterea comerțului electronic și cu tendința spre producția HMLV (volum scăzut, amestec divers), paleții cu diverse produse devin din ce în ce mai populari. Provocarea cu paleții pentru mai multe produse constă în optimizarea diferitelor modele pentru a utiliza mai bine spațiul în tranzit și de depozitare, deoarece, în cele din urmă, mai puțini paleți înseamnă emisii de carbon mai reduse per unitate. Totuși, acest lucru nu este ușor, deoarece necesită o programare complexă. OMRON a depășit această provocare prin dezvoltarea unei noi soluții de paletizare cobot, care-i poate ajuta pe cei care se ocupă de producție și de ambalare să încarce mai eficient paleți combinați. Paletizatorul se bazează pe controlerul modular de mașini din seria NX1 de la OMRON, cu funcții bloc specializate și cu o cameră video inteligentă încorporată în braț.Invertoare de economisire a energiei
Tot ceea ce se mișcă într-o fabrică este alimentat de energie, indiferent dacă este vorba de motor, pompă, transmisie, ventilator sau compresor. Aerul comprimat este unul dintre cei mai mari vinovați atunci când vine vorba de energia irosită. Pași precum utilizarea compresoarelor mai mici pentru necesități reduse, instalarea variatoarelor electronice de turație, instalarea sistemelor de recuperare a căldurii și limitarea pierderii de presiune pot face compresoarele mai eficiente energetic.
În cazul pompelor, optimizarea controlului debitului și a performanței motorului va contribui la creșterea eficienței energetice - iar motoarele trebuie să îndeplinească cerințele IE4. Nici importanța invertoarelor nu trebuie trecută cu vederea - înlocuirea invertoarelor vechi cu cele mai noi poate face o diferență uriașă în eficiența energetică a echipamentelor. Invertoarele fabricate acum 20 de ani ar putea funcționa, dar nu vor încorpora capacități de energie regenerativă - tehnologia invertoarelor a avansat considerabil în ultimii ani.
Senzori inteligenți și analize
Cu toate acestea, reducerea consumului de energie necesară pentru atingerea unor obiective ambițioase de emisii zero net poate fi rareori realizată doar la nivelul fabricii, acolo intră în joc strategiile de utilizare inteligentă, care valorifică modelele IoT (Internetul lucrurilor) și AI (Inteligența artificială) pentru analizarea datelor și pentru identificarea eficienței. În acest scop, OMRON și-a dezvoltat serviciul i-BELT, care transformă datele liniei de producție în timp real în soluții semnificative pentru eliminarea ineficiențelor și pentru implementarea îmbunătățirilor. Soluțiile pot fi la fel de simple ca reglarea setărilor la invertoare.
Această abordare a fost demonstrată într-un scenariu de cameră curată, în care energia electrică era consumată fără a se lua în considerare costurile. Atunci când i-BELT a fost folosit într-o întreagă zi pentru a monitoriza situațiile consumului de aer și de funcționare la o fabrică, s-a constatat că au existat ore în care producția și calitatea nu au fost afectate atunci când aerul condiționat a fost oprit.
Echiparea cu senzori este punctul de plecare
Una dintre problemele cu care ne confruntăm în mod repetat atunci când companiile ne solicită să identificăm oportunitățile de optimizare a consumului de energie este că nu au datele necesare, deoarece nu știu cum să le colecteze. Pentru a colecta date, aveți nevoie de senzori, iar liniile vechi nu au fost proiectate cu senzori - sau cel puțin nu cu senzori care sunt amplasați corect și care sunt suficient de preciși pentru monitorizare inteligentă. Prin urmare, echiparea cu senzori este o condiție prealabilă pentru orice platformă de gestionare a datelor.Câteva remedieri rapide...
Deși există unele domenii de producție în care mici schimbări pot duce la economii mari, atingerea nivelului de emisii zero net va necesita schimbări fundamentale în alte domenii mai complexe, cum ar fi colectarea și analiza datelor de producție și circulația bunurilor la nivelul podelei fabricii. Noile tehnologii inovatoare vor juca un rol important, dar este un mit că unitățile de producție trebuie să fie noi pentru a fi eficiente din punct de vedere energetic. Există o mulțime de lucruri care pot fi făcute pentru a face fabricile și liniile de producție existente mai sustenabile.
Să le facem sustenabile