Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]
Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]
Completaţi-vă detaliile mai jos şi obţineţi accesul direct la conţinutul de pe această pagină
Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]
Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]
Publicat la 02 aprilie 2021 în Flexible Manufacturing
Oricine doreşte să facă trecerea către o fabrică inteligentă trebuie să aleagă cu grijă dintre soluţiile de robotizare posibile. Robot industrial sau robot colaborativ (cobot)? Tehnologie de robot mobil autonom (AMR) sau robot fix cu braţ articulat mobil în plan (SCARA)? Răspunsul depinde de nevoile dumneavoastră specifice.
Raportul privind roboţii industriali Lumea Roboticii 2020 spune că în ultimii cinci ani, creşterea numărului de roboţi industriali pe plan mondial a fost de 85%. Şi, în ciuda pandemiei recente, cifrele de vânzări rămân crescute. Utilizarea roboţilor este, de asemenea, în creştere. Cooperarea dintre oameni şi roboţi ocupă un loc important în agenda multor director generali executivi care doresc să reducă sarcina de lucru a angajaţilor, să crească eficienţa şi siguranţa şi să îmbunătăţească procesele desfăşurate.
Exemple de tipuri de roboţi
Dar, cum să alegem soluţia potrivită de robotică? Roboţii diferă în funcţie de tehnologie, tip, structură şi aplicaţie. Aceştia pot fi roboţi ficşi; AMR (care înlocuiesc sistemele fixe aferente benzilor transportoare din multe fabrici); roboţi industriali standard (care lucrează mai degrabă independent decât prin interacţiune cu oamenii); şi coboţi (care asistă oamenii, de exemplu, la scoaterea bunurilor din lăzi sau la reumplerea acestora).
Diversele tipuri de construcţii cinematice includ robotul cartezian, SCARA, cu braţ articulat şi delta/paralel. Roboţii cartezieni sunt utili pentru asamblarea pieselor mici, dar şi pentru transferurile de piese foarte lungi, cum ar fi macaralele suspendate din halele de producţie. Roboţii SCARA lucrează mult mai rapid faţă de roboţi cartezieni. Aceştia sunt potriviţi pentru aplicaţii de ridicare şi plasare şi alte procese de manipulare cu sarcini reduse (de ex., în asamblare, ambalare sau manipularea materialelor). Roboţii cu braţ articulat (sau îmbinat) sunt folosiţi, în general, în cadrul aplicaţiilor cu procese intensive, cum ar fi cele de sudare, vopsire, aplicarea de adezivi, asamblarea sau manipularea materialelor. Roboţii delta sau paraleli se potrivesc în aplicaţii în care produsele rămân pe aceeaşi suprafaţă în timpul procesului de ridicare şi plasare. Roboţii paraleli cu întreţinere redusă constituie o soluţie de asamblare suspendată, potrivită pentru aplicaţii de mare viteză şi produse foarte uşoare.
Alegerea unui robot
Alegerea unui robot depinde de locaţie, tipul de producţie şi nevoile individuale. Gama, sarcina utilă, cerinţele de deplasare, extensibilitatea şi interacţiunea cu tehnologii precum inteligenţa artificială (IA) sau procesarea imaginilor pot afecta decizia privind cel mai potrivit robot. Întrebările pe care trebuie să le adresaţi includ:
Ce produse trebuie fabricate sau prelucrate şi cum?
Ce mişcări trebuie să execute robotul?
Ce distanţe trebuie acoperite?
Robotul trebuie controlat de experţii angajaţi sau de un operator de utilaje?
Ce tip de producţie de piese sau randament este necesar? (Repetabilitatea sau precizia sunt factori esenţiali?)
Un element suplimentar de luat în calcul este procesarea imaginilor. Acest aspect devine din ce în ce mai important în contextul îmbunătăţirii productivităţii prin automatizarea roboţilor. Sistemele de procesare a imaginilor cresc flexibilitatea şi reduc costurile, pentru că elementele componente nu trebuie să fie fixe. O soluţie de vizualizare integrată în sistemul roboţilor permite inspectarea simultană a pieselor în timpul procesului de prelucrare, ceea ce reduce durata ciclurilor şi creşte randamentul.
Fix sau flexibil?
O altă întrebare cheie este: ar fi mai bun un sistem montat permanent sau un cobot flexibil?
Roboţii cu montare fixă asigură viteze înalte, precizie, reprogramabilitate, securitate şi tehnologie de înaltă performanţă. Totuşi, este nevoie de intervenţia experţilor pentru reprogramarea roboţilor, ceea ce necesită un spaţiu semnificativ mai mare. Companiile cu cicluri de producţie scurte şi productivitate mare preferă roboţii de asamblare tradiţionali datorită vitezei de lucru.
Coboţii pot fi mai uşor de utilizat şi sunt ideali în scenariile cu amestecuri variate şi volum redus. Aceştia oferă securitate integrată, pot colabora cu angajaţii şi sunt mai flexibili şi mai mobili. Totodată, pot fi programaţi mai simplu şi software-ul lor este mai intuitiv şi mai uşor de înţeles, astfel că, de obicei, nu este nevoie de specialişti externi. Aceştia pot fi montaţi şi pe roboţi mobili. Coboţii au o viteză semnificativ mai mică, în special în lucrul cu oamenii. Totuşi, sunt mai siguri atunci când lucrează în apropierea oamenilor.
Un alt aspect important de luat în considerare este conectivitatea. De exemplu, coboţii de la OMRON pot fi conectaţi cu uşurinţă la controlerele maşinilor şi sunt echipaţi cu o tehnologie integrată de vizualizare cu diverse opţiuni de camere. Toate datele maşinii sunt disponibile prin controler. În acelaşi timp, cobotul trebuie să fie capabil să stabilească o interfaţă cu tehnologii terţe pentru o flexibilitate sporită.
În sfârşit, gândiţi-vă şi la recuperarea investiţiei (ROI). Roboţii ficşi, mai complecşi, necesită, de obicei, instruire şi expertiză externă şi, de regulă, necesită hardware suplimentar pentru sarcini extinse şi protecţie (cum ar fi garduri sau cuşti uşoare). Coboţii, precum cei din seria TM de la OMRON, dispun de tutoriale online mai simple, punerea în funcţiune este mai simplă şi extinderea lor este mai ieftină - asigurând astfel o durată mai scurtă a recuperării investiţiei.
Concluzie
Roboţii industriali tradiţionali sunt mai potriviţi pentru aplicaţiile de asamblare de mare viteză şi înaltă precizie. Coboţii sunt ideali pentru paletizare, întreţinerea maşinilor, manipularea materialelor, încărcarea maşinilor, ridicarea comenzilor, ambalare şi testare. Aceştia acoperă o nişă din piaţa de robotică pentru aplicaţiile în care flexibilitatea este mai importantă decât viteza.
Totuşi, nu există o singură tehnologie care să fie potrivită tuturor aplicaţiilor. Din acest motiv, un catalog detaliat de cerinţe şi obiective fixate ale proiectului este vital pentru proiectele de succes din domeniul roboticii. Şi utilizarea IA devine din ce în ce mai importantă în cazul aplicaţiilor în timp real. Liniile şi dispozitivele de producţie sunt monitorizate cu senzori cu răspuns în timp real, iar datele sunt colectate şi procesate la viteză înaltă pentru a detecta rapid orice anomalie. În sfârşit, dacă doriţi să folosiţi roboţii pentru a răspunde provocărilor viitoare, acum este momentul să găsiţi un partener care să vă satisfacă nevoile în materie de robotică - indiferent care ar fi acestea.
Mai multe informaţii despre soluţiile de robotică
partajaţi acest articol
X
Facebook
Linkedin
Copiere link
Contactaţi specialiştii Omron
Aveţi întrebări sau aţi dori să primiţi sfaturi personal? Nu ezitaţi să contactaţi unul din specialiştii noştri.
Peter Lange
Business Development Manager Robotics, Omron Europe