Adoptarea schimbării: Descompunerea procesului de fabricație flexibilă
Publicat la 30 ianuarie 2024 în Flexible Manufacturing
Piața bunurilor de consum cu mișcare rapidă se confruntă cu o schimbare transformatoare, determinată de factori precum împuternicirea consumatorilor, cererile de personalizare, preferințele legate de sănătate, veganismul, preocupările etice și durabilitatea. Ne așteptăm ca în următorul deceniu aceasta să sufere mai multe schimbări decât a suferit în ultimii 50 de ani. Acest lucru necesită adaptarea lanțurilor de producție și de aprovizionare pentru a răspunde tendințelor emergente. Viitorul fabricilor de bunuri de consum cu mișcare rapidă va implica probabil unități mai mici și mai inteligente, cu circulație autonomă a bunurilor și cu sisteme interconectate.
Mașinile, indiferent dacă sunt autonome sau interconectate, trebuie să fie mai flexibile ca niciodată, pentru a asigura furnizarea la timp a materialelor și a ambalajelor adecvate. Producția trebuie să fie mai agilă, producând din ce în ce mai mult articole pregătite pentru vânzare cu amănuntul, cu o abordare de tip „combinații numeroase - volume mici”, cu zero retrageri. Întrebarea este cum se poate realiza acest lucru cu costuri minime și cu o recuperare rapidă a investiției?
Flux de lucru pe trei niveluri
Pentru a obține soluția optimă cu flexibilitate maximă, este important să se ia în considerare diverși factori. O abordare practică, precum cea utilizată de OMRON, se concentrează asupra optimizării proceselor, pentru a minimiza întreruperile. Aceasta implică împărțirea fluxului de lucru în trei niveluri funcționale.
Nivelul 1 - Pentru mașină - Intralogistică
Înainte de a ajunge la nivelul liniei de producție și al mașinilor, trebuie să se pună accentul pe flexibilizarea liniei de producție, datorită livrării la timp a consumabilelor, pe optimizarea transportului de bunuri, cutii și paleți, precum și pe gestionarea semifabricatelor, a deșeurilor și a consumabilelor neutilizate. Scopul este de a evita stocarea consumabilelor și a semifabricatelor în spațiul de producție.
Nivelul 2 - La mașină - Alimentarea mașinii
La nivelul mașinilor, accentul se mută pe automatizarea proceselor de verificare a materialelor și de alimentare, pe înlocuirea activităților de alimentare manuală cu cele automatizate, pe asigurarea calității materialelor de ambalare și pe asigurarea integrității ambalajului după ambalare.
Nivelul 3 - În mașină - Configurarea mașinii
În cadrul mașinii propriu-zise, toate funcțiile, cum ar fi controlul mașinii, mișcarea, robotica, detecția, inspecția cu cameră video și securitatea sunt aliniate automat. Acest lucru asigură că sarcini precum umplerea, încapsularea, încărcarea tăvilor, lipirea, etanșarea și etichetarea sunt executate cât mai rapid posibil, sporind astfel eficiența generală.
Avantajele
Automatizarea proceselor de producție pentru fabricația flexibilă oferă numeroase avantaje, printre care:
- Capacitățile de schimbare mai rapidă a produselor permit ajustări și modificări rapide ale liniilor de producție, reducând timpul de schimbare și optimizând performanța
- Urmărirea și analiza îmbunătățite oferă informații valoroase pentru îmbunătățirea continuă și pentru optimizarea fluxului de lucru.
- Satisfacția crescută a angajaților, datorită concentrării asupra sarcinilor care aduc valoare adăugată și datorită muncii mai strategice și creative