Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]
Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]
Completaţi-vă detaliile mai jos şi obţineţi accesul direct la conţinutul de pe această pagină
Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]
Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]
Automatizarea se adaptează la ambalarea sustenabilă
Publicat la 16 august 2022 în AI
Vi s-a întâmplat vreodată să comandați un articol mic online și să vă simțiți iritați când l-ați primit într-o cutie prea mare, ambalat în folie cu bule, perne de aer sau inserții de hârtie?
Consumatorii critică foarte ușor (și eu sunt la fel de vinovat de asta) când vine vorba de ambalarea excesivă. Ei nu înțeleg că este posibil ca un comerciant online să nu poată susține costurile pentru zece dimensiuni de cutii sau un sistem de automatizare care să accepte diferite mărimi.
Clienților nu le pasă de barierele pe care trebuie să le depășească companiile ca să-și facă ambalajele mai sustenabile. Cutii mai mici. Pereți mai subțiri. Greutăți mai mici. Conținut de plastic virgin mai mic. Cu siguranță trebuie să fie simplu, nu-i așa?
Însă nu e niciodată atât de simplu. Fie că este vorba de trecerea de la ambalaje rigide la unele flexibile, de reducerea greutății, de subțierea pereților, de încorporarea conținutului reciclat, de trecerea de la materialele multistrat la cele monostrat sau de migrarea de la plastic la hârtie, regândirea ambalării pentru a o face mai sustenabilă este un proces extrem de complex.
Tehnologiile black box au răspunsul
Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă producătorii FMCG în timpul reproiectării ambalajelor este adaptarea liniilor de producție și ambalare în funcție de noile materiale, formate și designuri. Aici, secretul pentru o tranziție ușoară la ambalajele sustenabile este tehnologia. Tehnologiile „black box” pe care nici nu le vedem. Algoritmii. Controlul mișcării. Programarea. Senzorii. Inteligența artificială. Toate trebuie folosite pentru a genera soluții de automatizare flexibile și pregătite pentru viitor, care sunt suficient de inteligente și de dinamice pentru orice condiții.
Să luăm drept exemplu foliile flexibile folosite pentru formare, umplere și sigilare, ambalarea în flux sau formarea de pungi. Acestea sunt o ocazie uriașă de inovare, deoarece tot mai multe branduri caută să treacă de la formate rigide la unele flexibile și există numeroși utilizatori de folie care doresc să treacă la folii mai ecologice. Strategiile lor merg de la alegerea unor folii mai subțiri la trecerea la folii monostrat reciclabile, folii biodegradabile, folii de hârtie sau cu conținut reciclat.
Când noile materiale se întâlnesc cu mașinile vechi…
Majoritatea mașinilor de ambalat în funcțiune astăzi nu au fost proiectate pentru aceste folii noi, ci pentru folii de plastic virgine, de o anumită grosime. „Punctele dureroase” care trebuie remediate în adaptarea echipamentelor la materialele noi sunt sigilarea și controlul tensiunii; foliile subțiri se ard și se încurcă mai ușor; foliile de hârtie se rup, iar filmele cu conținut reciclat ridicat variază inerent de la un lot la altul.
Chiar și modificările ușoare de grosime a foliei duc la o rulare inegală sau la derulare și creșterea tensiunii foliei. Tensiunea inegală, apoi, provoacă defecte în formarea pungilor și sigilare, cum ar fi rularea, ruperea, plierea sau alinierea greșită.
Aceste probleme fac folia de nefolosit și implică anumite deșeuri, care contrazic obiectivul de a trece la ambalaje mai ecologice.
OMRON a remediat problema prin intermediul sistemului de control al tensiunii foliei, care asigură controlul sincronizat al tensiunii, alimentării și tăierii. Sistemul face parte din seria de „blocuri funcționale” pentru optimizarea procesării în mașinile de formare, umplere și sigilare. Practic, inginerii noștri au creat un algoritm și l-au inclus în platforma pentru controlul mișcării, ajutând OEM și integratorii de sistem să integreze această funcționalitate într-o mașină.
Controlul inteligent al temperaturii
La sigilare, controlul temperaturii este provocarea. Foliile mai subțiri au șanse mari să se ardă, iar variabilitatea foliilor reciclate înseamnă că rularea la o temperatură constantă va duce la defecte. Una dintre soluțiile de aici este folosirea inteligenței artificiale pentru controlul dinamic al temperaturii. Un senzor de pe bara de sigilare se conectează la un algoritm adaptiv din sistemul de control care va adapta automat temperatura de sigilare atunci când materialul variază.
Controlul dinamic al temperaturii pe bază de inteligență artificială are valoare potențială nu doar în liniile cu folie flexibilă, ci și în aplicațiile de ambalare care implică materiale variabile și căldură. O oportunitate uriașă este modelarea prin suflare. Mulți proprietari de branduri aleg să externalizeze această acțiune din cauza complexității producerii de sticle mai ușoare cu conținut reciclat; o variație ușoară a compoziției rășinii poate duce la volume mari de produse respinse. Controlul temperaturii în buclă închisă poate rezolva această problemă.
Dar producătorii nu migrează la strategii de ambalare mai sustenabile doar în domeniul operațiunilor de ambalare primară. Și operațiuni secundare, precum cartonarea și paletizarea, se transformă.
Paleții flexibili derutează controlerele robotice
Pe măsură ce comenzi mai mici cu mai multe SKU-uri devin regula în lanțul de aprovizionare cu amănuntul, unul dintre cele mai evidente moduri în care producătorii FMCG pot spori sustenabilitatea este optimizarea paleților pe care îi expediază. Însă din perspectiva paletizării acest lucru ar putea fi o problemă, iar producătorii vor alege de obicei să trimită doi paleți în loc să explice includerea a două produse diferite pe un singur palet. Aceasta, deoarece algoritmii celor mai multe paletizatoare robotizate în uz în prezent au fost scriși pentru tipare de programare cu cutii identice, iar aceste sunt programe independente încorporate în controlerul brațului robotic, limitând posibilitățile de a lucra cu mai multe structuri de paletizare.
Crearea unei soluții care să permită aranjarea mai multor straturi pe un palet și care să controleze mai multe stații de paletizare este o provocare majoră. Însă inginerii noștri lucrează la ea și au îmbunătățit procesul de paletizare, incluzând un „bloc funcțional” ușor de folosit în sistemul de automatizare, care configurează straturi diferite și controlează mai multe stații cu un singur controler. Mulțumită acestei soluții de paletizare, integratorii de sistem pot crea ușor sisteme de paletizare fără reprogramare masivă, economisind costuri de inginerie, de implementare și în final de integrare.
Cercul se închide
Circularitatea este o temă importantă în ambalarea sustenabilă, așa că este normal ca acest articol să se încheie de unde a început. Prin control și automatizare inteligentă, cartoanele supradimensionate și articolele de umplutură ar putea deveni în curând o chestiune de trecut. Tehnologia noastră i-a ajutat pe constructorii de mașini parteneri să dezvolte o platformă de cartonare bazată pe platforma noastră modernă de control al mișcării, permițând realizarea de cutii personalizate de dimensiunea potrivită pentru produse.
Trecerea la ambalaje cu impact redus este rareori simplă, dar mulțumită tehnologiilor avansate de automatizare și control care susțin flexibilitatea , este realizabilă.
Contactaţi-ne pentru mai multe informaţii
partajaţi acest articol
X
Facebook
Linkedin
Copiere link
Contactaţi specialiştii Omron
Aveţi întrebări sau aţi dori să primiţi sfaturi personal? Nu ezitaţi să contactaţi unul din specialiştii noştri.
Patricia Torres
Patricia is Industry Marketing Manager Food and Commodities Solutions at Omron Industrial Automation Europe.