Conectare

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Înregistrare

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Vă mulţumim pentru că v-aţi înregistrat la Omron

Un mesaj e-mail pentru finalizarea creării contului dvs. a fost trimis la

Întoarceți-vă la site-ul web

să obţineţi accesul direct

Completaţi-vă detaliile mai jos şi obţineţi accesul direct la conţinutul de pe această pagină

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Vă mulţumim pentru interesul dvs.

Acum aveţi acces la Automatizare pentru zero atingeri: îmbunătăţirea securității, calităţii şi eficienţei în industria alimentelor şi a băuturilor

A fost trimis un mesaj e-mail de confirmare la

Continuaţi la pagină

Vă rugăm să vă sau să obţineţi accesul direct pentru a descărca acest document.

Flexible Manufacturing
automation blog

Automatizare pentru zero atingeri: îmbunătăţirea securității, calităţii şi eficienţei în industria alimentelor şi a băuturilor

Publicat la 15 Martie 2021 în Flexible Manufacturing

Inovaţiile recente din domeniul automatizării, roboticii, procesării imaginilor şi inteligenţei artificiale (IA) pot ajuta companiile să treacă la procese cu zero atingeri.
Companiile şi producătorii din domeniile alimentar, al băuturilor şi mărfurilor de larg consum din întreaga lume caută noi modalităţi de a automatiza activităţile manuale, în procesul de trecere către producţia cu zero atingeri. Aceasta va ajuta şi va proteja angajaţii, va optimiza procesele şi va îmbunătăţi calitatea produselor. Totuşi, pentru obiectivul de zero atingeri este necesară o tehnologie adecvată.

Îmbunătăţirea condiţiilor de lucru

Trecerea la zero atingeri are numeroase avantaje pentru angajaţi. Aceştia sunt activul cel mai de preţ al unei companii, deci este important să se creeze strategii pentru implementarea sau reinstruirea acestora, astfel încât să execute sarcini cu valoare adăugată mai mare. Numeroase sarcini manuale din mediul de producţie blochează resurse valoroase de personal şi afectează eficienţa, igiena şi respectarea normelor de securitate. Procesele manuale sunt deseori costisitoare şi riscante. Iar numeroase activităţi de rutină pot deveni rapid plictisitoare sau frustrante şi nu valorifică la maximum abilităţile angajaţilor. Dar ce procese trebuie automatizate pentru îmbunătăţirea eficienţei, securității şi durabilităţii?
Printre exemplele de sarcini manuale repetitive se numără sortarea şi clasificarea mărfurilor, respectiv alinierea, orientarea, umplerea şi etichetarea containerelor. Alte exemple includ ridicarea şi manipularea cutiilor şi recipientelor din carton, reaprovizionarea, mutarea bunurilor finite, inspecţia calităţii şi depozitarea. Deoarece angajaţii interacţionează cu maşinile şi rămân în picioare timp de mai multe ore, există risc crescut de afecţiuni legate de postură sau de accidente - care pot, de asemenea, să reducă productivitatea.

Automatizarea proceselor repetitive

Procesele repetitive trebuie să devină mai eficiente. Robotica şi soluţiile de automatizare pot contribui prin transportul, sortarea sau paletizarea sarcinilor, atât în producţia de masă, cât şi în producţia de bunuri personalizate. De exemplu, soluţiile complet automate pot fi incluse în liniile de mare viteză. Acestea includ robotica industrială, aplicaţiile de preluare şi plasare de mare viteză, benzile transportoare inteligente, controlul robotizat integrat al utilajelor şi analiza datelor la nivelul utilajului (IA). În mediile specifice clientului, roboţii mobili asigură flexibilitate, deoarece aceştia se pot adapta mai rapid şi mai bine la schimbări decât roboţii industriali cu montaj permanent.
Roboţii mobili pot transporta bunuri şi materii prime. Circa 95 de milioane de zile lucrătoare pe an se pierd din cauza vătămărilor corporale suferite de angajaţi în timpul deplasărilor prin fabrică sau prin depozit. Soluţiile moderne pot reduce semnificativ aceste riscuri. Roboţii mobili autonomi (RMA) transportă produse rapid şi elimină deşeuri sau mută pachetele finisate. Flotele de RMA şi manipulatorii mobili (coboţii şi roboţii mobili) asigură, de asemenea, controlul calităţii, trasabilitatea, gestionarea comenzilor, onorarea comenzilor şi depozitarea.
De exemplu, cel mai important angrosist olandez de fructe şi legume, Combilo, are o linie de ambalare dotată cu soluţii de robotică şi inspecţie vizuală de ultimă generaţie de la OMRON, care a determinat o creştere cu 30% a productivităţii. Noua abordare zero atingeri protejează angajaţii de sarcini riscante, repetitive şi solicitante fizic, cu reducerea la minimum a costurilor. De asemenea, le permite să se dedice sarcinilor cu valoare adăugată mai mare.
Strategiile zero atingeri contribuie la creşterea competitivităţii companiilor şi le asigură adaptabilitatea la modificările ulterioare, reducând numărul de retrageri şi protejându-le mărcile. O provocare actuală importantă o constituie asigurarea de alimentare sănătoase, sigure şi din surse durabile. Calitatea şi siguranţa produselor trebuie să respecte reglementări tot mai stricte. Între timp, consumatorii solicită transparenţă pentru produs, pentru furnizor şi pentru lanţul de aprovizionare. Cu cât angajaţii ating mai frecvent un produs în timpul producţiei, ambalării sau etichetării, cu atât retragerile sau retururile vor deveni mai probabile. Ambalajele deteriorate sau etichetele neconforme pot fi, de asemenea, aspecte care ar putea fi îmbunătăţite.

Utilizarea tehnologiei pentru îmbunătăţirea calităţii

Pentru evitarea contaminării şi a murdăririi, mărfurile şi materiile prime trebuie sortate sau transportate mai degrabă mecanic decât manual. Etichetarea şi controlul calităţii pot fi efectuate de sisteme automate, de soluţii cu camere şi robotizate, pentru minimizarea contactului uman. Soluţiile inovatoare cu camere pot, de asemenea, să detecteze agenţii contaminanţi de pe produse sau din containere cu o precizie mult mai mare decât angajaţii. Sistemele de inspecţie cu performanţe ridicate asigură asistenţă, iar un singur controler poate prelua mai multe sarcini variate, la diferite locaţii şi în diferite momente de timp, ceea ce este imposibil pentru angajaţi.
Un alt risc îl reprezintă contaminarea biologică. Din nou, robotica poate elimina contactul direct cu produsul. În cadrul liniilor de producţie de masă, aceasta se poate obţine cu roboţi industriali de mare viteză, cu sisteme de automatizare integrate şi cu sisteme de inspecţie cu performanţe ridicate. În cazul liniilor specializate, coboţi prevăzuţi cu camere inteligente asigură procese de preluare şi plasare de o curăţenie şi o igienă impecabile. Tehnologia camerelor inteligente combină într-o singură etapă controlul calităţii şi citirea codului şi a cifrelor. Controlul scalabil şi automatizat al calităţii asigură cu sprijinul IA un plus de precizie, deoarece erorile nu mai sunt neglijate.
Ca exemplu, Seafood Parlevliet este o fabrică de procesare a peştelui care utilizează cele mai recente tehnologii. Linia sa automată de asamblare include diferite componente OMRON, inclusiv un sistem de inspecţie video și camere, precum şi un software personalizat de iluminat şi de inspecţie personalizată, pentru verificări video în timpul procesului. Astfel, ne asigurăm că fileurile de peşte respectă standardele ridicate de calitate ale companiei.

Concluzie

Un studiu al institutului Fraunhofer, „50 de tendinţe care influenţează sectorul alimentar al Europei până în anul 2035”, conchide că IA şi învăţarea automată (ML) vor influenţa semnificativ viitoarea producţie alimentară. Tehnologiile noi pot îmbunătăţi considerabil calitatea şi prospeţimea alimentelor şi pot reduce pierderile. În mod asemănător, IA şi ML vor facilita o abordare de tip zero atingeri, pentru a asigura o utilizare mai inteligentă şi mai sustenabilă a resurselor, contribuind în acelaşi timp la optimizarea produselor şi a imaginii mărcii.

Doriţi să cunoaşteţi mai multe exemple practice de proiecte de automatizare în domeniul alimentar şi al băuturilor?

Citiţi aici

Contactaţi specialiştii Omron

Aveţi întrebări sau aţi dori să primiţi sfaturi personal? Nu ezitaţi să contactaţi unul din specialiştii noştri.
  • Patricia Torres

    Patricia Torres

    Patricia is Industry Marketing Manager Food and Commodities Solutions at Omron Industrial Automation Europe.