Conectare

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Înregistrare

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Vă mulţumim pentru că v-aţi înregistrat la Omron

Un mesaj e-mail pentru finalizarea creării contului dvs. a fost trimis la

Întoarceți-vă la site-ul web

să obţineţi accesul direct

Completaţi-vă detaliile mai jos şi obţineţi accesul direct la conţinutul de pe această pagină

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Vă mulţumim pentru interesul dvs.

Acum aveţi acces la Șase previziuni pentru anul 2024 în domeniul automatizării, din partea OMRON Europe

A fost trimis un mesaj e-mail de confirmare la

Continuaţi la pagină

Vă rugăm să vă sau să obţineţi accesul direct pentru a descărca acest document.

Operational Excellence
Flexible Manufacturing
Operational Excellence

Ce ne rezervă automatizarea în anul 2024? Șase previziuni din partea OMRON Europe

Publicat la 13 Decembrie 2023 în Operational Excellence

Succesiunea de şocuri din ultimii câţiva ani a anunţat o nouă eră de risc geopolitic şi economic sporit. Acest lucru îi determină pe producători să introducă rezilienţa şi flexibilitatea în modelele de afaceri şi să regândească lanţurile de aprovizionare şi relaţiile globale. În acelaşi timp, creşte presiunea pentru a încorpora principiile ESG în procesul de luare a deciziilor operaţionale. Inteligenţa artificială, ştiinţa datelor, digital twins şi tehnologiile de detecţie, de monitorizare şi de vizionare vor fi esenţiale pentru dezvoltarea de soluţii de automatizare şi de control care pot ajuta industria de producţie să se adapteze la această nouă realitate. În acest context, aş dori să vă împărtăşesc principalele şase tendinţe care vor avea în anul 2024 şi în viitor un impact asupra automatizării industriale şi o vor modela.

Tendinţa nr. 1: susţinerea producţiei locale pentru producţia locală

Recentele penurii din domeniul aprovizionării au scos la iveală fragilitatea lanţurilor globale de aprovizionare, determinând mulţi producători să pună sub semnul întrebării înţelepciunea lanţurilor de aprovizionare lungi şi complexe şi a producţiei delocalizate. În consecinţă, companiile îşi localizează şi îşi transferă capacităţile de producţie, protejându-le împotriva şocurilor viitoare şi reducând distanţa până la client. Producătorii caută să pună în aplicare această schimbare de strategie cu sprijinul transfrontalier al partenerilor lor de automatizare - aceştia doresc soluţii transferabile, universale, care pot fi reproduse în diferite zone geografice şi doresc o producţie standardizată, astfel încât clienţilor lor să li se garanteze acelaşi produs, indiferent de locul în care acesta este fabricat. Acest lucru necesită investiţii importante în inovare, o abordare comună şi transfrontalieră a proiectării şi o reţea puternică de integratori de sisteme.

Tendinţa nr. 2: CX în prim-plan

Crizele de aprovizionare au diminuat, de asemenea, rolul produsului şi al preţului în luarea deciziilor de achiziţionare şi au amplificat importanţa proximităţii şi a experienţei. Acest lucru schimbă modul în care producătorii se conectează şi relaţionează cu partenerii lor de automatizare. Aceştia nu mai doresc să cumpere un „sistem”, ci o „soluţie”, iar serviciile şi asistenţa au mai multă greutate ca niciodată până acum. Recunoscând această tendinţă durabilă, în ultimii ani, OMRON s-a îndepărtat de la un model de afaceri centrat pe produse şi a trecut la o abordare bazată pe soluţii, care pune în centrul său experienţa clientului. Credem cu tărie că dacă producătorii pot înţelege modul în care automatizarea inteligentă poate rezolva problemele cu care se confruntă, vor fi captivaţi de aceasta.

Tendinţa nr. 3: conectarea OT şi IT pentru a optimiza costurile producţiei flexibile

Trecerea la o producţie flexibilă, care este în curs de desfăşurare de câţiva ani, capătă amploare şi evoluează ca un concept care le permite producătorilor să se adapteze rapid în caz de nevoie. Producţia HMLV a atins noi niveluri de personalizare - în special în industria farmaceutică - iar fluxurile flexibile de lucru care pot trece fără probleme de la un produs la altul sunt caracteristice producţiei localizate. Cu toate acestea, principala provocare a producţiei flexibile este de a o face viabilă din punct de vedere financiar. OMRON consideră că conectarea lumii OT cu lumea IT reprezintă factorul cheie pentru a optimiza costurile de inginerie şi preconizează că în anul 2024 şi ulterior, twinningul digital va fi adoptat pe scară largă în acest scop. Cu ajutorul tehnologiei de twin digital, companiile pot reproiecta producţia şi pot testa schimbările într-un mediu virtual. Acest lucru nu numai că reduce timpul de dezvoltare, ci şi elimină riscurile proiectelor şi le optimizează costurile.

Tendinţa nr. 4: analiza datelor pentru a informa despre deciziile bazate pe sustenabilitate

Pe lângă utilizarea realităţii virtuale pentru a optimiza costurile, producătorii se vor baza din ce în ce mai mult pe monitorizarea maşinilor în lumea reală pentru a eficientiza operaţiunile de producţie flexibile şi localizate şi pentru a le face mai sustenabile. Producătorii din toate sectoarele caută să reducă consumul de materii prime şi de energie şi caută răspunsuri la furnizorii lor de automatizare. În cadrul unei fabrici, achiziţia şi analiza datelor împreună cu sistemele de control de înaltă performanţă pot determina îmbunătăţiri în acest domeniu. În acest scop, OMRON a dezvoltat i-BELT, un serviciu care utilizează principiile Internet of Things (IoT) şi analiza datelor pentru a îmbunătăţi eficienţa sistemelor automatizate. 

Tendinţa nr. 5: un accent sporit pe securitate determină inspecţia automatizată

O altă provocare care însoţeşte producţia flexibilă este menţinerea standardelor de securitate şi de calitate. Acest lucru se datorează faptului că cu cât există mai multe variabile în mixul de producţie, cu atât mai mare este potenţialul de erori şi de probleme. Într-o lume în care mărcile sunt din ce în ce mai mult supuse examinării publice şi în care reputaţiile pot fi distruse într-o clipă, companiile iau siguranţa mai în serios ca niciodată. Acest lucru conduce la dezvoltarea de sisteme automatizate de inspecţie cu inteligenţă artificială, care asigură securitatea , integritatea şi calitatea fiecărui produs în parte - chiar şi în operaţiunile de mărimea unui lot.

Tendinţa nr. 6: Inteligenţa Artificială „marginală" (edge) şi dincolo de aceasta

În viaţa de zi cu zi, omnipotenţa inteligenţei artificiale ar putea fi percepută ca o ameninţare, dar în domeniul automatizării industriale, aceasta reprezintă o oportunitate uriaşă - şi încă în mare parte neexploatată - de a îmbunătăţi în continuu performanţa sistemului.

OMRON aplică inteligenţa artificială „marginală” (edge), în robotică, în controlere şi în sisteme de inspecție cu cameră video. O folosim pentru a identifica defecte foarte mici în suprafeţele oglindite şi pentru a detecta blocajele din interiorul utilajelor de ambalare. Domeniul nostru de competenţă pentru inteligenţa artificială este mediul de producţie şi vom explora şi vom avansa în continuare utilizarea sa în acest domeniu.

În următorii câţiva ani, tranziţia către o nouă paradigmă de producţie complet flexibilă va domina şi va ghida direcţia de dezvoltare a automatizării. Acest lucru le va permite companiilor să facă faţă viitoarelor provocări legate de lanţul de aprovizionare, satisfăcând în acelaşi timp cerinţele clienţilor. În paralel, vom asista la o evoluţie către o producţie mai autonomă, care va acorda prioritate calităţii, securităţii şi sustenabilităţii. 

Contactaţi-ne pentru mai multe informaţii

Contactaţi specialiştii Omron

Aveţi întrebări sau aţi dori să primiţi sfaturi personal? Nu ezitaţi să contactaţi unul din specialiştii noştri.
  • Fernando Colás

    Fernando Colás

    CEO of OMRON's Industrial Automation Business Unit (IAB) Europe