Conectare

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Înregistrare

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Vă mulţumim pentru că v-aţi înregistrat la Omron

Un mesaj e-mail pentru finalizarea creării contului dvs. a fost trimis la

Întoarceți-vă la site-ul web

să obţineţi accesul direct

Completaţi-vă detaliile mai jos şi obţineţi accesul direct la conţinutul de pe această pagină

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Vă mulţumim pentru interesul dvs.

Acum aveţi acces la Trasabilitatea în industria auto: aspecte importante pe care factorii de decizie şi experţii trebuie să le ia în considerare în prezent

A fost trimis un mesaj e-mail de confirmare la

Continuaţi la pagină

Vă rugăm să vă sau să obţineţi accesul direct pentru a descărca acest document.

Flexible Manufacturing
automation blog

Trasabilitatea în industria auto: aspecte importante pe care factorii de decizie şi experţii trebuie să le ia în considerare în prezent

Publicat la 23 Mai 2022 în Flexible Manufacturing

De la mobilitatea electrică la condusul autonom, de la deficitul de competenţe la digitalizare: industria auto trece printr-o schimbare profundă, marcată, de exemplu, de o deplasare către platformele globalizate şi arhitecturile de vehicule standardizate. Pe de o parte, producţia devine tot mai eficientă, dar pe de altă parte, chiar şi o singură piesă defectă poate avea efecte mult mai pregnante decât înainte. Puşi în faţa rechemărilor costisitoare în service, producătorii de automobile se confruntă cu cerinţe tot mai complexe şi specificaţii mai stricte. Merită efortul trasabilităţii dacă el presupune etichetarea unui număr de până la 20.000 de piese pe vehicul? Da, merită, dar tehnologiile puternice de citire şi de verificare, împreună cu software-ul puternic sunt necesare pentru a conferi sens tuturor datelor.

Există mai multe motive pentru care producătorii trebuie să ţină evidenţe exacte cu piesele şi componentele care intră în alcătuirea unei maşini noi. De exemplu, din perspectiva calităţii, monitorizarea codurilor de bare ajută la asigurarea faptului că sunt asamblate piesele potrivite. Şi mai importantă este, totuşi, capacitatea de a monitoriza fiecare piesă auto înapoi la furnizorul său iniţial. În cazul unei rechemări în service sau al descoperirii unei piese defecte, producătorii trebuie să poată afla rapid şi cu detalii cuprinzătoare de unde provine fiecare parte. Acest aspect este completat de informaţii precum numărul lotului, data fabricaţiei şi alte informaţii importante, pentru a identifica vehiculele care sunt afectate de o piesă defectă. Detaliile sunt specificate în recomandările şi standardele din partea AIAG, VDA, ANSI şi ISO. Pe măsură ce industria de automobile se globalizează, se aşteaptă ca producţia de vehicule uşoare să atingă aproximativ 96 milioane de unităţi până în 2023. Acest lucru înseamnă că şi o singură piesă defectă poate avea un impact enorm şi această situaţie trebuie prevenită cu orice preţ.

Aşadar, de ce este importantă trasabilitatea?

Documentarea originii şi a istoricului pieselor este esenţială pentru a asigura rechemări în service rapide şi convenabile. Dacă originea unei piese nu este complet documentată, mai multe alte vehicule trebuie rechemate în service decât este necesar, crescând considerabil costurile. Printre alte beneficii cheie se numără:
 
  • Trasabilitatea minimizează articolele contrafăcute, deoarece piesele autentice pot fi monitorizate înapoi la origine.
  • Optimizarea procesului de fabricaţie cu identificarea directă a pieselor, etichete sau etichete RFID, precum şi sistemele de trasabilitate în timp real transmit informaţiile despre proces la toate nivelurile procesului de fabricaţie, permiţând optimizarea lanţului de aprovizionare şi reducerea timpilor de realizare. Acestea monitorizează şi compară liniile de producţie, oferind datele necesare pentru a afla care sunt etapele de producţie care durează mai mult timp decât se aştepta şi motivele pentru acest lucru.
  • Unii producători distribuie costul echipamentelor de fabricaţie şi al dezvoltării produselor pe o bază mai amplă de producţie, în special în corporaţiile mari. Neajunsul: o singură componentă defectă – sau contrafăcută – poate avea un impact uriaş. Prin urmare, sistemele fiabile de trasabilitate sunt mai importante ca oricând. Sistemul mare de furnizori creat de arhitectura standardizată la nivel global necesită vizibilitate în timp real, astfel încât problemele să poată fi remediate rapid înainte să afecteze milioane de maşini noi care intră pe piaţă.

Sunt necesare cititoare de coduri de bare compacte

Cititoarele de coduri de bare ajută la garantarea faptului că fiecare piesă este însoţită de un identificator unic, oriunde s-ar afla. Acesta este reprezentat de obicei de o marcare directă a componentelor (Direct Part Marking - DPM), gravată sau imprimată direct pe piesă. Printre datele cheie codificate în scopuri de trasabilitate din industria auto se numără informaţii precum piesa, numărul de serie, de lot sau de model. Alte informaţii care ar putea fi codificate în codurile de bare sunt producătorul sursă, locul de origine, ora şi data producţiei, data de expirare, unitatea de fabricaţie sau de asamblare, componentele utilizate la asamblare şi / sau versiunea software.
De fiecare dată când este citit un cod într-o uzină reală, sistemul de trasabilitate transmite datele către un sistem de execuţie a fabricaţiei (MES) sau un software de planificare a resurselor întreprinderii (ERP), ajutând la gruparea corectă a pieselor şi controlul altor elemente ale liniei de producţie într-un mod generat de date. Trasabilitatea este utilizată pentru a eticheta componentele grupului motopropulsor cu dimensiuni specifice, pentru a asigura o potrivire perfectă. Automatizarea proceselor reduce semnificativ posibilitatea de apariţie a erorilor în acest context. Cititoarele puternice trebuie să poată citi o gamă amplă de coduri fără instalarea unor software-uri complexe şi chiar dacă codul este distorsionat, estompat sau deteriorat.
Pentru a asigura faptul că fiecare piesă conţine datele necesare, unele coduri de bare trebuie să fie deosebit de mici şi cu un grad mare de lizibilitate. Ca în cazul codurilor deteriorate, codurile mici necesită cititoare de coduri de bare de înaltă performanţă, care pot citi date cu viteza şi precizia necesară. Pe măsură ce tot mai multe marcaje sunt aplicate mai devreme în procesul de fabricaţie, este tot mai probabil ca acestea să fie deteriorate în condiţiile nefavorabile din fabrică. Expunerea la căldură, stropirile sau substanţele chimice industriale caustice pot deteriora codurile de bare – chiar dacă au fost marcate cu ajutorul unei metode permanente, precum marcarea cu laser. Pentru a confirma faptul că codurile de bare sunt de bună calitate şi rămân lizibile pe toată durata de viaţă a piesei, producătorii pot să configureze un sistem de verificare a codurilor de bare pentru a le evalua raportat la standardele internaţionale precum ISO/IEC 29158. De asemenea, instrumentele de diagnosticare din software-ul de verificare trebuie să ofere informaţii despre depanare pentru a regla dispozitivele de marcare şi a îmbunătăţi calitatea codurilor de bare. Aceste verificatoare de coduri de bare pot fi utilizate pentru marcări DPM, precum şi pentru etichete tradiţionale.

Marcarea cu laser şi clienţii SQL integraţi

O tehnologie importantă pentru trasabilitatea fiabilă o reprezintă marcarea cu laser [introduceţi linkul: https://industrial.omron.eu/en/solutions/food-beverage-industry/applications/laser-marking]: utilaje care pot să aplice marcaje cu rezoluţie foarte înaltă şi foarte durabile pe o gamă amplă de materiale. În acest context, seria MX-Z de la OMRON este deosebit de uşor de integrat în alte sisteme şi controale, asigurând o mai mare vizibilitate marcajelor. O altă abordare utilă a tehnologiei o reprezintă clienţii SQL sau MQTT integraţi pentru a transfera datele în mod direct către o dată de baze SQL sau un alt sistem, astfel încât controlerele să poată procesa datele despre trasabilitate fără să compromită performanţa de control a utilajelor.

Concluzie: trasabilitatea, parte integrantă din producţia modernă

Sistemele de trasabilitate oferă o modalitate de a oferi context modificărilor din cadrul procesului şi de a analiza efectele pe care acestea le au asupra calităţii produsului rezultat. Acestea ajută la identificarea riscurilor, reduc impactul acestora şi, în general, menţin o stare de vigilenţă permanentă. Deşi trasabilitatea poate părea complexă, structura sa subiacentă este una relativ simplă. Prin ataşarea codurilor de bare unice la lucrările în desfăşurare și scanarea acestor coduri pe parcursul procesului de asamblare, producătorii pot să adune şi să stocheze un volum suficient de date cu privire la locaţiile şi istoricul fiecărui articol în fiecare moment din timp.

Producătorii de automobile se confruntă în prezent cu o varietate de provocări presante şi complexe, pentru care sunt necesare o documentaţie şi o trasabilitate cuprinzătoare şi fiabile. Prin urmare, pentru a fi pregătite pentru viitor şi competitive, companiile trebuie să ofere soluţii puternice de automatizare şi robotică, asociate cu soluţii de trasabilitate inteligente şi integrate, precum dispozitive de marcare cu laser, cititoare de coduri de bare, verificatoare de coduri şi controlere care pot capta şi analiza datele fără să afecteze producţia.

Portofoliul OMRON de soluţii de trasabilitate

Portofoliul global OMRON de produse şi soluţii de trasabilitate este integrat, inteligent şi interactiv. Platforma completă de automatizare a companiei dispune de controlere logice programabile, controlere de mişcare, sisteme de inspecție automatizată a calității cu cameră video, tehnologie privind securitatea muncii şi robotică, pentru a facilita o soluţie completă de trasabilitate pentru gestionarea datelor, inspecţie şi gestionarea materialelor. Dispozitivele compatibile cu IoT comunică datele într-un mod perfect între ele şi la nivelul mai multor straturi de date din cadrul unei organizaţii (MES sau ERP). Informaţii suplimentare: http://industrial.omron.eu.
Tehnologia OMRON va îmbunătăţi trasabilitatea în industria auto

Dispozitivul de marcare cu laser de la OMRON seria MX-Z2000H pentru calitate înaltă, marcare rapidă şi permanentă pentru metale, plastice/răşini şi alte materiale.

OMRON MicroHAWK cu software WebLink pentru soluţii de trasabilitate şi inspecţie de precizie.

Controlere compatibile cu Sysmac SQL şi MQTT de la OMRON, pentru colectarea şi interfaţarea facilă a datelor

Contactaţi specialiştii Omron

Aveţi întrebări sau aţi dori să primiţi sfaturi personal? Nu ezitaţi să contactaţi unul din specialiştii noştri.
  • Nico Hooiveld

    Nico Hooiveld

    EMEA Market Manager at Omron Industrial Automation Europe