Conectare

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Înregistrare

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Vă mulţumim pentru că v-aţi înregistrat la Omron

Un mesaj e-mail pentru finalizarea creării contului dvs. a fost trimis la

Întoarceți-vă la site-ul web

să obţineţi accesul direct

Completaţi-vă detaliile mai jos şi obţineţi accesul direct la conţinutul de pe această pagină

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Vă mulţumim pentru interesul dvs.

Acum aveţi acces la Ajutor profesional pentru îngrijire personală: un cobot pus la treabă

A fost trimis un mesaj e-mail de confirmare la

Continuaţi la pagină

Vă rugăm să vă sau să obţineţi accesul direct pentru a descărca acest document.

Flexible Manufacturing
automation blog

Ajutor profesional pentru îngrijire personală: un cobot pus la treabă

Publicat la 09 Iulie 2021 în Flexible Manufacturing

Dintre numeroasele procese implicate în finalizarea unui bun de consum, pasul final poate fi adeseori cel mai complicat. Pentru acest client OMRON, ultimul pas în producţie este să fixeze şurubul care ţine capacul, închizând unitatea, în acest caz un aparat de ras electric. În mod obişnuit, întregul proces era efectuat complet manual, cu o şurubelniţă electrică, într-un proces cu mai mulţi paşi. Această operaţiune repetitivă este o candidată ideală pentru implicarea unui cobot OMRON.
  • 0:00 -   Professional help for personal care: putting a cobot to work
Când a avut nevoie de o soluţie de producţie care să îmbine reducerea costurilor cu îmbunătăţirea calităţii, acest producător global de top de echipament de îngrijire personală a apelat la OMRON, partener de încredere cu care mai lucrase de multe ori. Pentru această linie anume, îi trebuia ceva care să contribuie la o operaţiune foarte precisă, exact la sfârşitul producţiei.

Abordarea provocării

Operaţiunea: strângerea şurubului final la un dispozitiv de îngrijire personală; destul de simplu, s-ar putea crede. Dar acest proces complicat necesită multă grijă, precizie şi atenţie la detalii şi presupune modele şi factori de formă diferiţi, cu amplasări diferite ale şuruburilor de la un model la altul. De aceea, se finalizează de obicei manual.

Soluţii profesionale

„Clientul ne-a abordat pentru a vedea dacă era posibil să se aducă un robot colaborativ în ajutorul operatorului”, explică Barry Oorbeek, manager de client cheie pentru soluţii industriale la OMRON Benelux. Faza de proiectare a soluţiei a presupus un audit amănunţit al nevoilor: „OMRON Safety Services Europe (OSSE) a efectuat mai întâi o analiză de risc a maşinilor, apoi un calcul Sistema, pentru a stabili specificaţiile privind cerinţele pentru integratorul de sistem”, afirmă Barry. „De aici am putut stabili priorităţile şi planifica etapa de punere în funcţiune a proiectului.”

Selectare şi configurare

„În faza de configurare, am folosit software-ul intuitiv plug&play pentru a stabili „limite de securitate” virtuale înaintea instalării. Astfel s-au stabilit limite clare în jurul cobotului, pentru a-i limita raza de mişcare la zona sa specifică de funcţionare.” Acest lucru a asigurat o predictibilitate completă, pentru ca operatorul să aibă o înţelegere sigură a locului unde se va afla cobotul şi ce va face în orice moment.

Securitatea muncii înainte de toate

Pentru client, criteriul-cheie a fost, bineînţeles, securitatea, deoarece cobotul ar trebui să lucreze în imediata apropiere a unui operator uman. Dintre diferitele opţiuni adecvate pentru operaţiune, a ales OMRON TM5-700, o unitate concepută pentru porniri rapide, schimbări rapide şi, fireşte, securitatea inerentă, după cum explică Barry. „Din aspectele subliniate în analiza de risc a maşinii, OSSE a efectuat apoi o testare extinsă de forţă şi presiune, trecând prin fiecare posibil punct de risc, stabilind presiunea maximă permisă şi confirmând că cobotul era capabil să simtă imediat şi precis rezultatele acţiunilor sale.”
Această testare a cuprins toate mişcările delicate presupuse de fixarea capacului unităţii, aşadar cobotul a detectat când şurubul era bine prins, fără a-l strânge prea tare. Şi, cum totul este programabil, odată acţiunile efectuate perfect o dată, ele se fixează în memorie pentru o acţiune corectă din prima – de fiecare dată.

Pornire rapidă, operare intuitivă

O interfaţă intuitivă om-maşină în controlerul dispozitivului asigură o privire de ansamblu şi un control complet asupra cobotului, care este conceput pentru utilizare uşoară. Operatorii au nevoie de un instructaj de numai 5 minute înainte de a începe să lucreze cu sistemul, care a fost proiectat pentru a ţine pasul cu viteza liniei de producţie manuale.

Combinaţie om-cobot ideală

„Acest sistem este foarte util pentru a rezolva o problemă foarte obişnuită în liniile de producţie”, spune Barry Oorbeek. „Operaţiunile repetitive efectuate cu mâinile pot suferi în timp de o oscilaţie în calitate. Cu această soluţie, clientul are combinaţia ideală: flexibilitatea unui operator care se ocupă de componentele foarte diverse, cu precizia şi sensibilitatea unui cobot OMRON în efectuarea procesului repetitiv de strângere a şuruburilor.”

De ce nu complet automat?

În acest caz, clientul avea deja o bază mare de roboţi OMRON instalată, cu înşurubări automate incluse deja în liniile automate. Dar această staţie de lucru anume este folosită pentru o varietate de factori de formă şi produse finale, aşadar s-a decis adoptarea unui cobot, deoarece ar putea fi vorba de mai multe schimbări pe zi în produsul care este finalizat. „Coboţii OMRON sunt concepuţi să fie complet flexibili, atât în sensul că sunt uşor de programat, cât şi în sensul în care pot fi utilizaţi. Aici, de exemplu, clientul poate obţine schimbarea matriţelor într-un minut (SMED), trecând de la un tip de produs la altul extrem de repede.”

Rezultatul final?

„Un client încântat”, încheie Barry mândru. „Calitatea proceselor sale s-a îmbunătăţit şi are o soluţie integrată care a fost uşor verificată şi validată.” Acest client OMRON cercetează în prezent posibilitatea de a utiliza coboţi OMRON în alte zone ale unităţilor sale de producţie.

Citiţi mai multe despre roboţii colaborativi OMRON TM

Contactaţi specialiştii Omron

Aveţi întrebări sau aţi dori să primiţi sfaturi personal? Nu ezitaţi să contactaţi unul din specialiştii noştri.
  • Omron Europe

    Omron Europe