De la optimizare la autonomie - Cele mai importante cinci tendinţe de automatizare a producţiei pentru anul 2025 de la OMRON
Publicat la 04 ianuarie 2025 în AI
Tendinţa nr. 1: Întreţinere mai inteligentă şi automatizare bazată pe date
Automatizarea bazată pe date nu se referă doar la identificarea momentului în care ceva va merge prost, ci şi la utilizarea datelor pentru optimizarea proceselor de producţie. În viziunea OMRON, „detecţie şi control + gândire” reuneşte senzori avansaţi, tehnologii de control şi analize de date pentru a permite sistemelor care pot învăţa din mediul lor, făcând ajustări pentru a îmbunătăţi în mod autonom eficienţa şi productivitatea. Această tehnologie este o piatră de temelie a trecerii la producţia autonomă, unde datele în timp real de la senzori şi maşini conduc la luarea deciziilor.
Tendinţa nr. 2: Sisteme adaptive pentru fabricaţie inteligentă
În sectoare precum producţia de semiconductori, unde precizia este esenţială, sistemele OMRON de inspecţie de înaltă rezoluţie, precum TV- X950 cu scanare avansată cu raze X şi CT, pot detecta în timp real defecte la nivel micro. Acest lucru le permite producătorilor să corecteze imediat erorile, îmbunătăţind semnificativ randamentul şi reducând risipa. Aceste sisteme adaptive reprezintă viitorul controlului calităţii în producţie, unde maşinile monitorizează şi se reglează continuu, pentru performanţe optime.
Tendinţa nr. 3: Crearea în comun ca motor al inovaţiei
Crearea în comun conduce la o dezvoltare tehnologică mai rapidă şi asigură faptul că soluţiile dezvoltate sunt strâns aliniate cu nevoile pieţei şi ale societăţii. De exemplu, tehnologiile de ultimă generaţie accelerează inovaţia materială prin prezicerea proprietăţilor noilor materiale bazate pe structurile lor moleculare. Prin colaborări cu instituţii de cercetare şi cu universităţi, OMRON creează noi oportunităţi de inovare, care ar fi imposibile în limitele unei singure organizaţii.
Tendinţa nr. 4: Eficienţa energetică prin produse şi componente mai inteligente
Industriile se confruntă cu o presiune tot mai mare pentru a-şi reduce amprenta asupra mediului. Dispozitivele tradiţionale bazate pe siliciu au dominat de mult timp sistemele industriale, dar acestea vin cu limitări în eficienţă şi în dimensiune. Investiţia OMRON în tehnologia GaN (nitrură de galiu) abordează aceste provocări, prin furnizarea unei conversii de putere de înaltă performanţă, cu pierderi minime de energie. Dispozitivele GaN permit capacităţi mai mari de gestionare a energiei într-o amprentă mult mai mică, rezultând componente miniaturizate care necesită mai puţină energie pentru a funcţiona, reducând în acelaşi timp generarea de căldură. Acest lucru este deosebit de interesant pentru industrii precum producţia de automobile, unde componentele mai uşoare şi mai eficiente energetic sunt esenţiale pentru producţia de vehicule electrice (VE).Tendinţa nr. 5: Etică în privinţa inteligenţei artificiale şi luarea transparentă a deciziilor
Pe măsură ce inteligenţa artificială devine tot mai încorporată în sistemele industriale, consideraţiile etice legate de utilizarea sa capătă importanţă. În procesul de fabricaţie, acest lucru înseamnă crearea de sisteme în care deciziile bazate pe inteligenţa artificială pot fi supuse auditului şi înţelese, asigurându-se că întreprinderile îşi menţin controlul asupra operaţiunilor, beneficiind în acelaşi timp de eficienţa pe care o aduce inteligenţa artificială. Este de aşteptat ca inteligenţa artificială etică să joace un rol din ce în ce mai important, pe măsură ce fabricile devin mai autonome. Asigurarea transparenţei în procesul de luare a deciziilor cu privire la inteligenţa artificială va fi esenţială pentru menţinerea încrederii între companii, angajaţi şi părţile interesate.
Pe măsură ce ne mutăm mai departe în societatea autonomă, modul în care abordăm automatizarea industrială evoluează fundamental. Întreţinerea predictivă, controlul adaptiv şi creaţia în comun sunt realităţi care remodelează producţia de astăzi. Cu fiecare inovaţie, de la analiza datelor în timp real la ştiinţa avansată a materialelor, nu doar îmbunătăţim procesele - le permitem sistemelor să gândească, să înveţe şi să acţioneze pe cont propriu. Împreună, trebuie să construim sisteme de producţie mai inteligente şi mai rezistente, pentru o lume complexă şi în continuă schimbare.
Pentru mai multe detalii, consultaţi Raportul integrat OMRON