Cum afectează deficitul de forţă de muncă sectorul logistic şi de ce automatizarea reprezintă soluţia potrivită
Publicat la 11 august 2021 în Flexible Manufacturing
Cauzele disponibilităţii reduse a lucrătorilor din depozite
Deşi logistica este unul dintre sectoare afectate cel mai mult, lipsa forţei de muncă afectează o gamă largă de industrii. Cercetările arată că în vara anului 2021 s-a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de locuri de muncă vacante din Regatul Unit din 1998 încoace, iar oferta de lucrători scade în cel mai rapid ritm din ultimii patru ani. Redeschiderea sectoarelor după perioada de carantină a provocat o creştere bruscă a necesarului de forţă de muncă; la aceasta se adaugă lipsa lucrătorilor străini care vin în Regatul unit din cauza restricţiilor de călătorie legate de Covid şi din cauza Brexit-ului.Trei consecinţe majore ale disponibilităţii reduse a lucrătorilor din depozite
- Lipsa lucrătorilor înseamnă că depozitele trebuie să ofere salarii mai mari, pentru a atrage mai multe persoane să-şi depună candidatura. Această creştere a costurilor nu se rezumă numai la angajatorii din domeniul logisticii, ci se extinde şi la consumatori şi la producători/furnizori.
- Reducerea personalului din depozite pune o presiune semnificativă asupra angajaţilor existenţi. Numărul mare de ore lucrate la un loc de muncă care este deja obositor are ca rezultat adesea o precizie redusă în îndeplinirea sarcinilor sau apariţia mai multor erori.
- În lipsa modalităţilor de a furniza aceleaşi servicii cu mai puţin personal, depozitele nu pot oferi aceleaşi rezultate. Aceasta înseamnă termene de livrare mai lungi pentru clienţii lor şi o reducere a circulaţiei mărfurilor în general.
Beneficiile automatizării depozitelor
- software de gestionare a depozitelor,
- scanarea stocurilor cu ajutorul dispozitivelor mobile,
- acces simplu la stocarea în cloud,
- rafturi şi paleţi inteligenţi care utilizează tehnologia RFID,
- senzori IoT,
- sau despre încorporarea roboticii,
Roboţi mobili autonomi (AMR-uri)
AMR-urile reprezintă unul dintre cele mai interesante domenii de creştere în automatizarea depozitelor. AMR-urile evaluează mediul în care se află şi deplasează stocurile prin depozit fără supraveghere umană directă, înlocuind stivuitoarele acţionate manual. Prin urmare, acestea elimină sarcinile fizice repetitive şi pe cele care utilizează intensiv forţa de muncă, îmbunătăţind eficienţa depozitului şi reducând volumul de muncă al angajaţilor.
AMR-urile reprezintă o modalitate excelentă de a rezolva problema disponibilităţii reduse a lucrătorilor şi de a transforma modul în care se manevrează stocurile în depozite.