Conectare

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Înregistrare

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Vă mulţumim pentru că v-aţi înregistrat la Omron

Un mesaj e-mail pentru finalizarea creării contului dvs. a fost trimis la

Întoarceți-vă la site-ul web

să obţineţi accesul direct

Completaţi-vă detaliile mai jos şi obţineţi accesul direct la conţinutul de pe această pagină

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Vă mulţumim pentru interesul dvs.

Acum aveţi acces la PPWR: Trasabilitatea şi ambalajul inteligent sunt esenţiale

A fost trimis un mesaj e-mail de confirmare la

Continuaţi la pagină

Vă rugăm să vă sau să obţineţi accesul direct pentru a descărca acest document.

Sustainable Manufacturing

PPWR: de ce sunt esenţiale colaborarea în lanţ, trasabilitatea şi ambalajele inteligente

Publicat la 24 septembrie 2024 în Sustainable Manufacturing

Conform datelor Eurostat, în anul 2021, fiecare persoană care locuieşte în UE a generat ambalaje cu 188,7 kg - cu aproape 32 kg mai mult decât în anul 2011. În această perioadă, cantitatea de deşeuri de ambalaje din plastic a crescut cu 27%. Deşi ratele de reciclare au crescut, un volum mare de ambalaje din plastic nu este încă reciclat - cele mai recente statistici sugerează că doar câteva ţări din Europa ating o rată de reciclare de 50% pentru materialele plastice. 

Recunoscând că nicio prevedere din cadrul juridic existent nu a condus la îmbunătăţirea reducerii deşeurilor de ambalaje, în anul 2022, Comisia a propus o revizuire a directivei 2018 privind reglementarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje (PPWR).

PPWR revizuit va intra în vigoare până la sfârşitul acestui an şi va schimba fundamental modul în care ambalajul este proiectat, consumat şi eliminat. Regulamentul actualizat are un domeniu larg de aplicare, însă obiectivele care stau la baza acestuia sunt reducerea cantităţii de deşeuri de ambalaje generate şi creşterea gradului de reciclare a ambalajelor.

Cerinţe de reglementare

regulamentul introduce noi cerinţe atât pentru guverne, cât şi pentru industrie. Pe lângă îndeplinirea unor obiective dure legate de reducerea ambalajelor, statele membre vor trebui să stabilească scheme de returnare a depozitelor (DRS) pentru sticlele de plastic şi pentru cutiile de băuturi şi să instituie sisteme şi infrastructuri pentru returnarea şi colectarea separată a tuturor deşeurilor de ambalaje de la utilizatorii finali, pentru a facilita reciclarea de înaltă calitate.

Producătorii trebuie să facă toate ambalajele reciclabile până în anul 2030 şi să documenteze şi să raporteze cantităţile de ambalaje pe care le utilizează. Regulamentul actualizează, de asemenea, prevederile privind substanţele interzise în ambalaje, stabileşte noi obiective pentru conţinutul reciclat şi introduce restricţii şi obiective pentru reutilizare şi reumplere. Aceste modificări sporesc responsabilitatea obligatorie extinsă a producătorilor (EPR) care există în prezent pentru producătorii de ambalaje şi care implică contribuţii financiare la costurile de colectare, sortare şi reciclare a deşeurilor provenite din ambalaje.

Repartizarea responsabilităţii

În esenţă, regulamentul stabileşte responsabilitatea pentru deşeurile de ambalaje şi contribuie la creşterea presiunii asupra producătorilor de bunuri de consum de a-şi asuma responsabilitatea pentru ambalajele pe care le introduc pe piaţă pe parcursul întregului său ciclu de viaţă.

În timp ce multe dintre aceste obligaţii sunt stabilite în alb-negru (uneori gri!) în textul care a fost convenit de parlamentarii europeni, există o întreagă dimensiune „nescrisă” a acestui regulament.

Ceea ce trebuie să ia în considerare diferitele părţi interesate din lanţul valoric este faptul că nu vor putea să-şi îndeplinească obligaţiile lucrând în silozuri. Va fi nevoie de un nivel fără precedent de colaborare între mai multe lanţuri. Producătorii pot proiecta ambalaje care pot fi reciclate la scară dacă ştiu cum vor arăta infrastructurile de colectare şi de sortare a deşeurilor şi ce tehnologii de sortare şi de reciclare vor fi utilizate. Producătorii vor trebui să-şi cunoască ambalajele în mod holistic.

În mod fundamental, prezentul regulament creează un cadru pentru o economie circulară a ambalajelor, care, la nivel practic, necesită trasabilitate pe tot parcursul lanţului valoric.

Automatizarea trasabilităţii, pentru a susţine circularitatea

Cheia pentru a obţine trasabilitatea ambalajelor pe tot parcursul ciclului său de viaţă este reprezentată de date, care necesită suporturi de date care să rămână lizibile pe toată durata de viaţă a ambalajului, chiar dacă sunt murdare sau deteriorate. Cu toate acestea, experienţa ne-a învăţat că transportatorii tradiţionali de date care îşi fac treaba din momentul în care sunt aplicaţi pe ambalaj în timpul fabricării până în momentul în care ajunge la consumator, nu reuşesc să funcţioneze bine după ce produsul este consumat şi ambalajul este eliminat. Aceasta este una dintre principalele probleme care trebuie abordate pentru a realiza în mod eficient circularitatea mult aşteptată.

Filigranele digitale oferă mai multe avantaje faţă de operatorii tradiţionali de date în acest sens. Acestea menţin performanţa atunci când sunt expuse la condiţii dure, cum ar fi viteze mai mari ale curelei, murdărire severă şi zdrobire. Datorită acestor calităţi, filigranele digitale oferă un instrument promiţător pentru stimularea reciclării prin automatizarea identificării ambalajelor la instalaţiile de reciclare a materialelor. Conform datelor încorporate în filigran, ambalajul poate fi direcţionat automat către fluxul de sortare potrivit, rezultând în cele din urmă fluxuri mai curate şi materiale reciclate de calitate superioară. 

Recunoscând acest potenţial, OMRON a încheiat un parteneriat cu Digimarc - lider în tehnologiile digitale de filigranare - pentru a dezvolta o soluţie inovatoare de automatizare industrială pentru urmărirea ambalajelor pe toată durata ciclului lor de viaţă.

Depăşirea provocărilor

Una dintre provocările cu care se confruntă implementarea tehnologiei digitale de filigrane în mediile industriale este că filigranele trebuie identificate, citite şi inspectate la viteze mari pentru a fi viabile din punct de vedere comercial. Aceasta nu este o sarcină simplă, în special atunci când pachetele sunt fabricate din materiale dificil de inspectat sau care sunt prezente în orientări diferite. 

Sistemele avansate de inspecţie cu cameră video de la OMRON, care profită de inteligenţa artificială şi de algoritmii de învăţare profundă, au deblocat noi posibilităţi de identificare, de inspectare şi de iniţiere rapidă şi precisă a caracteristicilor de urmărire, la viteze remarcabil de mari, chiar şi atunci când se scanează formate de ambalare mai complicate, cum ar fi folii transparente şi sticle cu etichetă cilindrică.

Beneficii dincolo de conformitate

Adoptarea acestei tehnologii pentru identificarea şi sortarea materialelor de ambalare este importantă în contextul PPWR, dar beneficiile sale se extind dincolo de facilitarea conformităţii cu reglementările. Aceasta poate adăuga valoare prin automatizarea verificărilor de control pentru a preveni potrivirea incorectă sau etichetarea greşită a componentelor produsului finit şi creşterea vitezei şi preciziei de fabricaţie, onorare a comenzilor şi distribuire a bunurilor ambalate.

Pe măsură ce pătrundem într-o eră a responsabilităţii pentru deşeurile de ambalaje şi încercăm să închidem bucla ambalajelor, trasabilitatea devine rapid o piatră de temelie a lanţurilor de aprovizionare. Datorită progreselor în automatizarea identificării, ambalajele inteligente cu filigrane digitale sunt setate să devină un instrument puternic în această misiune de recuperare a resurselor. 

Contactaţi-ne pentru mai multe informaţii

Contactaţi specialiştii Omron

Aveţi întrebări sau aţi dori să primiţi sfaturi personal? Nu ezitaţi să contactaţi unul din specialiştii noştri.
  • Patricia Torres

    Patricia Torres

    Patricia is Industry Marketing Manager Food and Commodities Solutions at Omron Industrial Automation Europe.