Haideţi, doamnelor! Îndrăzniţi să exploraţi oportunităţi de carieră interesante în domeniul automatizării
Publicat la 01 martie 2024 în Sustainable Manufacturing
Maryam Dolatabadi şi Asunción Pastrana Costa sunt experte cu experienţă în automatizare în cadrul OMRON. Acestea fac apel la fete şi la femei: „Fiţi curajoase, este nevoie urgentă de voi în industrie!”
Fetele se joacă cu păpuşi, iar băieţii cu camioane de jucărie. Femeile predau în şcoli, bărbaţii construiesc maşini. Probabil că aţi auzit cu toţii aceste clişee obişnuite. Deşi egalitatea de gen a evoluat în ultimele secole, stereotipurile se regăsesc încă în numeroase mentalităţi, şcoli şi săli de consiliu. „Este timpul pentru o schimbare”, afirmă Maryam Dolatabadi şi Asunción Pastrana Costa, care susţin echipa OMRON ca specialiste în domeniul automatizării. Acestea explică de ce mai multe femei trebuie să lucreze în profesii tehnice şi cum pot contribui acestea la contracararea deficitului tot mai mare de lucrători calificaţi din numeroase companii industriale.
Un pas important împotriva deficitului de competenţe
O privire asupra sălilor de curs, laboratoarelor şi sălilor de seminar arată că există mai puţine femei decât bărbaţi la cursurile de studii tehnice. Experţii afirmă că evoluţii precum schimbările demografice, digitalizarea şi decarbonizarea vor creşte semnificativ nevoia de ingineri şi de informaticieni. Cu toate acestea, există deja un deficit de specialişti dedicaţi. Este nevoie urgentă de femei pentru a contracara această situaţie. Fetele trebuie să primească mai multe informaţii despre diversitatea profesională şi despre oportunităţile de carieră, de exemplu, în domeniul roboticii şi al automatizării. Este nevoie de o cooperare mai strânsă şi de un angajament sporit din partea mediului de afaceri, din partea politicii şi din partea societăţii. Aşadar, să vedem ce au de spus Maryam şi Asunción.
Maryam Dolatabadi: „Am o curiozitate naturală faţă de tehnologia automatizării”.
„Nu consider că este suficientă o singură acţiune; trebuie să existe colaborare în numeroase domenii”, afirmă Maryam Dolatabadi, care lucrează ca inginer de aplicaţii în cadrul OMRON în Dortmund. Născută în Iran, a studiat ingineria automatizării şi a roboticii la Universitatea Tehnică din Dortmund şi ingineria electrică şi sistemele de control la Universitatea de Tehnologie K. N. Toosi din Teheran: „Germania este o ţară foarte progresistă în numeroase domenii. Cu toate acestea, rămâne în urmă atunci când vine vorba de numărul de femei în profesii tehnice. Aş dori să fac un apel către fetele şi femeile din Germania: uitaţi-vă în jur şi încercaţi ceva nou!”
În calitate de inginer de aplicaţii în domeniul roboticii fixe, Dolatabadi lucrează foarte îndeaproape cu clienţii şi dezvoltă celule robotizate sau soluţii de automatizare care sunt adaptate cu precizie la cerinţele individuale: „Această dezvoltare comună este incredibil de interesantă. Chiar şi la şcoală, întotdeauna am vrut să ştiu exact cum funcţionează un lucru. Această curiozitate şi această bucurie de a construi şi de a crea sunt lucruri pe care le pot experimenta la locul de muncă”.
Este important să încercaţi numeroase lucruri de la o vârstă fragedă şi să vă dezvoltaţi punctele forte şi abilităţile: „Trebuie să căutăm alte femei ca modele de urmat şi să fim un model de urmat pentru celelalte. Numeroase persoane sunt de părere că locurile de muncă din „industrie” sunt murdare şi sordide. Acest lucru nu este deloc adevărat. Alte femei pot arăta cum stau lucrurile cu adevărat – în calitate de inginer, de exemplu. Este un domeniu atât de important, o profesie cu viitor: implicaţi-vă! Nu-i lăsaţi pe alţii să vă spună ce trebuie să faceţi şi ce trebuie să fiţi, ci descoperiţi ce vi se potriveşte!”
Asunción Pastrana Costa: „Este timpul să spunem adio corsetelor înguste”.
Colega sa, Asunción Pastrana Costa, este de acord. În vârstă de 32 de ani, aceasta lucrează ca inginer de soluţii ATC (Vision) în cadrul OMRON Europa din Stuttgart. După ce a absolvit ingineria telecomunicaţiilor la Universitatea Politècnica de Catalunya din Barcelona, Pastrana a urmat cursurile Institutului de Tehnologie din Karlsruhe (KIT). Şi-a scris teza pe tema „Prelucrarea semnalelor”: „Consider că tehnologia de procesare a imaginilor şi cea video este incredibil de interesantă. Încă din copilărie mă consideram inventatoare. Cred că fetelor trebuie să le fie prezentate mult mai devreme subiecte noi şi interesante. Trebuie să nu mai încercăm să ne înghesuim copiii în categorii fixe”.
Tehnologia automatizării este un domeniu fascinant, care va deveni tot mai important în viitor, deoarece susţine oamenii şi creează valoare. „Şi trebuie să încetăm să mai gândim conform, clişeelor: pot să lucrez ca inginer, fizician sau mecanic şi să fiu totuşi femeie”, adaugă Pastrana.
Pentru OMRON şi pentru societate, în general, aducerea mai multor femei în stagiile de ucenicie în domeniul tehnologic şi în domeniile STEM este foarte importantă pentru ca situaţia să fie mai echitabilă între sexe şi pentru a-i ajuta pe toţi să dea tot ce au mai bun. De asemenea, reprezintă o oportunitate de a rezolva problema lipsei de lucrători calificaţi. În momentul de faţă, este dificil să găsim suficienţi tineri interesaţi de cariere în domeniul STEM, iar odată cu îmbătrânirea populaţiei, acest lucru devine o problemă majoră pentru numeroase industrii. Trebuie să găsim modalităţi de a-i face pe toţi, în special pe femei, să fie mai pasionaţi de tehnologie. Acest lucru ne-ar putea ajuta să ne asigurăm că dispunem de oamenii talentaţi de care avem nevoie în viitor.
Aruncaţi o privire pe blogul nostru, pentru alte părţi din seria de articole „femei în domeniul automatizării”!
Citiţi alte bloguri despre producţia sustenabilă