În cadrul unei soluţii create de Bluengineering pentru Gruppo Romani din Italia, robotul colaborativ efectuează operaţii inteligente de etichetare pe diferite formate de produse, reducând cu până la 70 % timpul de inactivitate cauzat de schimbările de format.
- 0:00 - Trasabilitate 4.0 cu ajutorul soluţiei optimizate de etichetare cu coboţi
Etichetarea precisă a pachetelor pe o linie de producţie poate fi complexă şi poate presupune un volum ridicat de muncă. Mai ales dacă pachetele conţin materiale casante. Etichetarea este un proces care se pretează la automatizare, mai ales prin utilizarea de roboţi colaborativi (coboţi), care pot lucra alături de personalul uman. Una dintre organizaţiile care a creat o soluţie pentru acest proces cu un cobot este Bluengineering, care face parte din Gruppo Romani SpA din Italia.
Căutarea unei soluţii
Bluengineering este specializată în controlul proceselor în industria ceramică. Pentru automatizarea procesului de etichetare a pachetelor de la Gruppo Romani, s-a optat pentru cobotul OMRON TM5, versatil şi adaptabil, care include un sistem integrat de inspecţie cu cameră video.
Compania avea nevoie să aplice etichete pe una dintre cele patru laturi ale pachetelor la ieşire şi să gestioneze rapid schimbările de format, fără operaţii de prelucrare complexe. În acest sens, cobotul OMROM a fost alegerea optimă; acesta dispune de o rază de acţiune de 700 mm şi posibilitatea de a memora modul de gestionare a pachetelor de diferite forme şi dimensiuni în numai câteva minute. Operatorul poate defini manual poziţiile de preluare, deplasare şi depunere ale cobotului.
Cobotul efectuează majoritatea operaţiilor repetitive pe care le implică etichetarea, permiţând lucrătorilor să se concentreze pe activităţi care asigură o valoare adăugată mai mare. Natura colaborativă a utilajului permite cobotului să lucreze în siguranţă în prezenţa angajaţilor fabricii. Acest lucru este posibil mulţumită funcţiilor sale integrate de monitorizare, care limitează dinamic forţa şi presiunea aplicate în apropierea operatorului. Cobotul poate fi programat să se oprească sau să evalueze toate interacţiunile posibile care îi pot limita acţiunile. Astfel, se elimină orice pericol pentru oameni în urma unui contact accidental cu utilajul.
Etichetare rapidă şi versatilă
Fiind echipat cu un sistem integrat de inspecţie cu cameră video, cobotul OMRON poate citi codurile de bare sau codurile QR de pe etichete, poate controla poziţionarea corectă a unui pachet şi poate urmări şi verifica pachetele. Toate datele sunt trimise la un controler cu logică programabilă (PLC) OMRON NX102, conectat la sistemul de execuţie a producţiei (MES) şi sunt gestionate în mod centralizat de acesta. Astfel, se asigură monitorizarea integrată în timp real a întregului ciclu de producţie. De la terminal, operatorul poate urmări starea producţiei, loturile aflate în tranzit, precum şi numărul, viteza şi metoda de imprimare şi aplicare a etichetelor.
Cobotul a oferit o soluţie mai continuă şi mai eficientă pentru operaţiile de etichetare. Aceasta oferă, în special, o metodă foarte rapidă şi flexibilă de gestionare a diferitelor formate de produs. Astfel, se obţin şi alte beneficii concrete: coboţii pot reduce cu până la 70 % timpul de inactivitate cauzat de schimbările de format în comparaţie cu un sistem tradiţional cu axe mecanice. Toate acestea în paralel cu asigurarea unei securităţi maxime a personalului din apropiere.
Citiţi mai multe despre roboţii noştri colaborativi