Conectare

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Înregistrare

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Vă mulţumim pentru că v-aţi înregistrat la Omron

Un mesaj e-mail pentru finalizarea creării contului dvs. a fost trimis la

Întoarceți-vă la site-ul web

să obţineţi accesul direct

Completaţi-vă detaliile mai jos şi obţineţi accesul direct la conţinutul de pe această pagină

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]

Download

Vă mulţumim pentru interesul dvs.

Acum aveţi acces la Plasticul în producţia de bunuri de larg consum: şapte recomandări de automatizare pentru o ambalare mai ecologică

A fost trimis un mesaj e-mail de confirmare la

Continuaţi la pagină

Vă rugăm să vă sau să obţineţi accesul direct pentru a descărca acest document.

Operational Excellence
Sustainable Manufacturing
automation blog

Plasticul în producţia de bunuri de larg consum: şapte recomandări de automatizare pentru o ambalare mai ecologică

Publicat la 29 Aprilie 2021 în Operational Excellence

Igienă sau protecţia mediului? De preferinţă, ambele! Companiile din domeniul bunurilor de larg consum caută din ce în ce mai mult alternative la ambalajele din plastic şi soluţii mai ecologice, mai eficiente, dar în acelaşi timp şi sigure. Liniile de ambalare inovatoare, robotica şi inteligenţa artificială oferă asistenţă în acest sens.
Cantitatea de ambalaje de plastic produsă şi utilizată la nivel internaţional trebuie redusă de urgenţă pentru a nu mai împovăra şi mai mult flora şi fauna şi pentru a evita deteriorarea suplimentară a echilibrului ecologic. Totuşi, avantajele plasticului nu trebuie neglijate. Prin urmare, se impune o utilizare mai eficientă şi mai economică a resurselor. În acest context, organizaţia Pew Charitable Trust susţine că poluarea cu plastic poate fi redusă cu aproape 80 de procente până în anul 2040. În acest sens, sunt necesare eforturi globale pentru a reforma atât utilizarea, cât şi prelucrarea şi reciclarea plasticului.

Sunt multe de spus despre ambalajele din plastic

Când vorbim de protejarea bunurilor ambalate din industria alimentară şi a băuturilor dar şi din alte domenii, în continuare cu greu se găsesc alternative la fel de versatile ca polimerii. Aceştia sunt flexibili şi uşor de modelat. Oferă o greutate redusă, avantaje în termeni de igienă, precum şi transport uşor şi un aspect plăcut pe raft. Pe de altă parte, clienţii îşi doresc rentabilitate, integritatea produsului şi valoare, dar, în acelaşi timp, sunt atenţi şi la durabilitate - cel mai important dezavantaj al ambalajelor din plastic. Totodată, apreciază adesea alternative precum metalul sau sticla deoarece producţia, transportul şi reciclarea acestora necesită mai puţină energie.

Concentrare pe „reducere, reciclare, reutilizare şi reproiectare”

Reducerea plasticului, regândirea ambalării: acesta este motto-ul. Companiile din industria alimentară şi a băuturilor, precum şi cele din domeniul bunurilor de larg consum se concentrează din ce în ce mai mult pe cei patru „R”: reducere, reciclare, reutilizare şi reproiectare. Industria alimentară şi cea a bunurilor de larg consum se concentrează pe reducerea la minim a greutăţii pentru a ţine sub control (reduce) cantitatea de plastic utilizată. Noile compoziţii de plastic facilitează reciclarea. Totodată, există designuri inovatoare, cum ar fi sacoşe, capace sau pungi resigilabile reciclabile (reproiectare şi reutilizare), ceea ce înseamnă mai puţin plastic şi mai puţine deşeuri în etapele finale de producţie. Mai mult, se dezvoltă noi concepte de ambalare şi de recipiente. Cei patru „R”, reducerea, reciclarea, reutilizarea şi reproiectarea contribuie la atingerea unui nivel mai înalt de durabilitate şi de respectare a prevederilor legale şi a cerinţelor clienţilor.

Iniţiative internaţionale pentru reducerea cantităţii de plastic

Cerinţele care trebuie respectate sunt din ce în ce mai stricte, printre care se numără şi Obiectivele de dezvoltare sustenabilă (ODD) ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, care prevăd protecţie mai bună a climatului, consumul responsabil şi producţia ecologică. Totodată, există numeroase reglementări care vizează reducerea consumului de plastic. Printre exemple se numără interzicerea articolelor de plastic de unică folosinţă sau strategiile pentru reducerea numărului de sacoşe de plastic în UE, acestea fiind asociate Directivei 2019/904, care va intra în vigoare oficial în luna iulie a anului 2021. În acelaşi timp, producătorii şi-au luat propriile angajamente. Unii depun eforturi pentru a creşte cantitatea de PET-uri reciclate în produse. Alţii se străduiesc să îmbunătăţească reciclarea ambalajelor sau să revizuiască designul ambalajelor şi al recipientelor în aşa fel încât să folosească mai puţin plastic.

Şapte exemple şi recomandări practice pentru ambalaje mai durabile

Prin urmare, de unde puteţi începe şi ce puteţi face? Procesele automatizate şi raţionalizate constituie baza tuturor planurilor pentru o operare mai eficientă şi mai sustenabilă. Următoarele şapte recomandări indică aspectele asupra cărora trebuie să ne concentrăm:

1. Etanşarea: monitorizare în timp real

Când compoziţia materialului se schimbă, este esenţial ca companiile să analizeze dacă utilajele precum maşinile verticale pentru formare, umplere şi etanşare (VFFS) pot să menţină în continuare productivitatea şi controlul tensiunii, fără a afecta performanţa sau calitatea produsului final. Numai dacă se monitorizează şi se controlează îndeaproape folia se poate obţine un produs care îndeplineşte specificaţiile, depăşeşte problemele de încreţire şi de întindere şi nu afectează astfel în mod negativ procesele din aval.

2. Colectarea în timp real a datelor la nivel de utilaj

Producătorii trebuie să se asigure în permanenţă că ambalajul îşi îndeplineşte scopul. De exemplu, maşinile verticale pentru formare, umplere şi etanşare (VFFS) necesită numeroase variabile, cum ar fi viteza, presiunea, sincronizarea, temperatura şi altele pentru a fi controlate cu precizie şi testate în timp real. Pentru a monitoriza mai multe variabile cum ar fi grosimea materialului, durata de contact sau temperatura, producătorul are nevoie de o soluţie de automatizare care să poată colecta toate datele necesare „de la periferie” (la nivelul utilajului) prin mijloace de comunicare obişnuite. Totodată, este necesară şi o funcţie pentru partajare şi vizualizare. În viitor, într-un controler se va integra din ce în ce mai multă inteligenţă artificială, iar astfel dezvoltarea se va concentra din ce în ce mai mult pe utilajele cu optimizare automată.

3. Formarea: sistemele inovatoare de inspecţie cu cameră video sunt esenţiale

Producătorii de tăvi, recipiente sau ambalaje trebuie să se gândească în permanenţă la modul în care schimbarea materialelor influenţează integritatea, culoarea sau forma articolului. Soluţiile de automatizare îi ajută să verifice caracteristicile. Pentru fabricarea recipientelor, sunt necesare controlul temperaturilor înalte şi efectele fizice precum presiunea. Pentru a evita producerea de articole cu defecte, se recomandă utilizarea de sisteme performante de inspecţie cu cameră video pentru a detecta probleme precum microorificiile din materialele plastice.

4. Ambalarea: controlul temperaturii şi al deplasării

Schimbarea materialului poate afecta şi performanţa: de exemplu, mai sunt garantate integritatea şi stabilitatea în timpul ambalării? Este necesară o aplicaţie care să garanteze controlul precis al temperaturii şi al deplasării, să menţină tensionarea şi să asigure înfăşurarea corectă a pachetului secundar sau terţiar.

5. Manevrarea: asigurarea comunicării impecabile între sisteme

Pe măsură ce pachetele devin mai mici, producătorii trebuie să ştie dacă operaţiunile de manevrare acceptate de soluţiile de sortare sau de ridicare şi plasare sunt precise şi uşor de repetat. Un exemplu îl constituie plasarea tăvilor în recipiente terţiare pregătite pentru comercializare. Un aspect cheie al manevrării îl reprezintă capacitatea de a „vedea” produsul care intră în zona de ambalare, precum şi comunicarea rapidă între sistemul de procesare a imaginilor, banda transportoare şi robot - toate acestea în timp ce se respectă productivitatea necesară. Totodată, poate fi necesară modificarea configuraţiei roboţilor din cauza noilor materiale de folie.

6. Închiderea: sistemele de servoacționare de înaltă rezoluţie sunt absolut necesare

Reducerea greutăţii poate afecta atât dimensiunea atât şi forma recipientelor, care pot afecta la rândul lor procesul de etanșare şi alte fluxuri de lucru asociate. Totodată, forţele şi cuplurile pot avea ca rezultat mai multe deşeuri sau întreruperea producţiei, ceea ce poate cauza alte probleme. Numeroase tehnici de etanşare, cum ar fi căpăcirea, se bazează pe controlul cu servomecanisme. Astfel, sistemele de servoacționare de înaltă rezoluţie, conectate la o reţea de maşină cum ar fi EtherCAT-ul sunt importante.

7. Bazaţi-vă pe un partener experimentat

În loc să vă chinuiţi pe cont propriu să asiguraţi durabilitatea, vă recomandăm să colaboraţi cu parteneri puternici. Oferind automatizare industrială cu o platformă de tehnologie integrativă, precum şi servicii disponibile la nivel global, OMRON ajută companiile producătoare de alimente şi de băuturi să depăşească toate provocările menţionate. Cu prezenţă internaţională, reţea extinsă de parteneri de integrare şi cooperare, precum şi concentrare pe obiectivele de sustenabilitate, OMRON se dovedeşte a fi un partener experimentat şi competent în acest proces important.

Contactaţi specialiştii Omron

Aveţi întrebări sau aţi dori să primiţi sfaturi personal? Nu ezitaţi să contactaţi unul din specialiştii noştri.
  • Patricia Torres

    Patricia Torres

    Patricia is Industry Marketing Manager Food and Commodities Solutions at Omron Industrial Automation Europe.