Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]
Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]
Completaţi-vă detaliile mai jos şi obţineţi accesul direct la conţinutul de pe această pagină
Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]
Întâmpinăm dificultăţi tehnice. . Formularul dumneavoastră nu a fost preluat cu succes. Vă rugăm să acceptaţi scuzele noastre şi să încercaţi încă odată mai târziu. Detalii: [details]
Publicat la 29 ianuarie 2021 în Sustainable Manufacturing
Industria auto din Europa se confruntă cu o competiţie puternică venită din Asia, precum şi cu provocări economice declanşate de pandemie. Aceasta are nevoie de strategii inovatoare, care să se poată adapta la descoperirile viitoare şi de tehnologii care să crească eficienţa şi sustenabilitatea. Tony Seba de la Universitatea Stanford crede că până în anul 2025 nu se vor mai vinde vehicule cu motoare (doar) cu combustie şi va exista o direcţie către celule de combustibil pe bază de baterii sau de hidrogen. Între timp, industria se confruntă cu scăderea vânzărilor, cu reglementări din ce în ce mai stricte privind emisiile, cu tehnologii noi, cu digitalizare şi cu nevoi în schimbare ale clienţilor. Companiile trebuie să răspundă prin convertirea liniilor de producţie, prin flexibilitate şi prin introducerea de inovaţii care să asigure o abordare competitivă.
Obţinerea unui avantaj prin electrificare
O soluţie cheie în bătălia pentru sustenabilitate este electrificarea. În acelaşi timp, trebuie abordată şi modificarea necesităţilor clienţilor şi a pieţei. Vehiculele trebuie să fie produse mai rapid, mai flexibil şi la costuri mai reduse. Acestea trebuie să respecte noi reglementări privind emisiile, colectarea, transmisia şi utilizarea datelor legate de trafic şi directivele privind ieşirea din uz. Strategiile bazate pe soluţii de fabrică inteligentă vor permite obţinerea unui avantaj competitiv, prin optimizarea proceselor de producţie şi prin raţionalizarea lanţului de aprovizionare, împreună cu dezvoltarea de noi tehnologii de propulsare.
Un sondaj realizat de institutul Chemnitz Automotive Institute (CATI) şi de AMZ arată că până în anul 2025, fiecare a patra maşină provenită din fabricile europene va fi alimentată electric. Momentan, economia europeană este prea dependentă de tehnologii importate de e-mobilitate, cum ar fi celulele de baterii. Din acest motiv, industria trebuie să-şi extindă amplasamentele de producţie şi să accelereze inovaţia.
Cei mai importanţi competitori sunt producătorii din Asia, a căror bază eficientă economic le oferă un avantaj semnificativ, alături de strategiile de producţie în masă. Aceştia domină în acest moment producţia globală de produse de e-mobilitate. De exemplu, studiile arată că cele mai multe celule de baterii din lume sunt produse în Asia. Industria de e-mobilitate europeană trebuie să introducă noi tehnologii care să permită fabricarea eficientă economic a produselor de e-mobilitate de înaltă calitate.
Inteligenţa artificială şi producţia de celule de combustibil şi de baterii
Până în acest moment, Europa a eşuat la capitolul de comercializare a producţiei de celule de baterii. Există un număr crescând de fabrici de celule de baterii, dar acestea adaugă valoare redusă la economia europeană. Poate ar trebui ca industria auto să se concentreze pe dezvoltarea de celule de combustibil ca alternativă la vehiculele echipate numai cu baterii. Totuşi, îi lipseşte infrastructura necesară pentru producţia tehnologiilor de celule de combustibil pentru piaţa de masă. Trebuie să existe un cadru politic care să menţină preţul hidrogenului scăzut, alături de o fiscalitate corespunzătoare. UE trebuie să fie proactivă în stabilirea tehnologiei, cadrului şi condiţiilor de producţie pentru noua combinaţie de diverse tehnologii de propulsare.
Inteligenţa artificială (AI) poate realiza o revoluţie în acest domeniu, accelerând eficienţa liniilor de producţie de înaltă calitate. Datele colectate cu ajutorul tehnologiilor bazate pe AI pot oferi noi perspective în ceea ce priveşte optimizarea proceselor. De exemplu, întreţinerea predictivă poate identifica modelele de uzură şi anomaliile, contracarând astfel defecţiunile, întreruperile şi erorile. AI şi tehnologiile bazate pe senzori vor ajuta producătorii europeni să creeze o industrie echilibrată, reducând semnificativ avantajele economice de care se bucură competitorii asiatici. În acelaşi timp, AI poate contribui la extinderea cotei de piaţă în segmentele strategiei Oceanul albastru.
Totodată, este esenţială şi gestionarea centralizată a datelor, inclusiv a indicatorilor KPI şi a datelor OEE, vizualizarea datelor de la senzori şi stocarea virtuală a datelor referitoare la proces. Prin creşterea calităţii şi agilităţii procesului, AI poate crea oportunităţi pentru fabricarea produselor de e-mobilitate specifice clientului, complexe şi de înaltă calitate.
Fabrica inteligentă
Fabrica inteligentă înseamnă abordări orientate spre viitor şi flexibile, care să reconcilieze producţia în privinţa elementelor precum furnizarea digitală continuă şi lanţurile cu valoare adăugată, fluxurile de procese mai agile şi legătura strânsă dintre producţie, calitate, nevoile clienţilor şi trasabilitate pe toată durata de viaţă. Aceste instrumente vor ajuta producătorii în creşterea profitabilităţii şi în evidenţierea faţă de concurenţă. Digitizarea, urmărirea, participarea la lanţul valoric, networkingul îmbunătăţit, planificarea integrată a producţiei şi vizualizarea procesului vor avea un rol în fabrica inteligentă a viitorului. Soluţia OMRON este modelul propriu innovative-Automation!
Aşadar, cum ar trebui companiile auto să creeze o producţie mai inovatoare şi mai competitivă? Procesarea Edge (de margine) oferă numeroasă oportunităţi: maşinile pot fi cuplate mai eficient, iar datele pot fi colectate, structurate şi analizate la nivel de maşină („marginea”), prin tehnologii senzoriale puternice. Totodată, se adaugă serviciile de la distanţă, integrarea de tehnologii senzoriale suplimentare, identificarea maşinii, securitate cibernetică şi utilizarea şi conversia datelor şi a protocoalelor de comunicare.
Dar aceasta nu este totul. Soluţiile de mecatronică şi IT converg în mod semnificativ, susţinând procese mai eficiente şi mai flexibile. Exemplele tangibile sunt roboţii industriali inteligenţi şi roboţii mobili şi colaborativi (coboţi). Iar acum, componentele proceselor moderne de fabricaţie pot fi reunite în cloud. Companiile vor beneficia de o monitorizare centralizată şi transparentă a tuturor maşinilor, fabricilor şi componentelor, utilizând module software bazate pe control sau funcţii bazate pe cloud.
O altă componentă a fabricii inteligente este realitatea augmentată (AR). Acest lucru le permite companiilor să obţină informaţii ample, generate de computer. Controlul şi optimizarea flexibile şi autonome ale proceselor de producţie sunt doar începutul în numeroase amplasamente. Dar producătorii care încep să exploreze posibilităţile vor putea să obţină un avans faţă de concurenţa globală.
Susţinerea OMRON pentru industria auto
OMRON integrează cele mai noi tehnologii AI în sistemele de fabricaţie şi producţie de e-mobilitate, pentru îmbunătăţirea stabilităţii şi flexibilităţii. Oferim tehnologii demonstrate şi soluţii de transformare care să îndeplinească cerinţele specifice producătorilor europeni de e-mobilitate, inclusiv capacităţi de calitate predictivă şi de răspuns generate de AI. Acestea vor ajuta operatorii maşinilor să detecteze în timp real modificările parametrilor critici şi să reacţioneze la acestea, înainte de degradarea calităţii produsului. AI mai oferă şi statistici valoroase care pot fi integrate în proiectarea de noi produse şi strategii optimizate de producţie. Citiţi mai mult despre soluţiile noastre pentru industria auto.
partajaţi acest articol
X
Facebook
Linkedin
Copiere link
Contactaţi specialiştii Omron
Aveţi întrebări sau aţi dori să primiţi sfaturi personal? Nu ezitaţi să contactaţi unul din specialiştii noştri.