- 0:00 - Autonomous mobile robots simplify intralogistics at Diva International
Datorită roboţilor mobili autonomi (AMR), procesul de la Diva International, producător de articole de curăţenie şi igienă personală, este acum mai sigur şi mai eficient, urmărind fiecare pas, de la comandă până la onorarea acesteia în depozit.
Companiile mari se orientează tot mai mult către roboţi pentru a simplifica procesele manuale din fabrici şi depozite. Un exemplu este Diva International, cu sediul în Italia. Diva a dorit să îşi transforme sistemul de transport al şerveţelelor umede de la unitatea de producţie la o locaţie de paletizare din acelaşi depozit. Prin intermediul furnizorului său de gestionare a unităţilor, FM Vision, a creat un sistem nou, automatizat, folosind cinci roboţi mobili autonomi (AMR) şi controlerul de utilaj Sysmac NJ de la OMRON. Aceasta a determinat un proces mai sigur, mai eficient şi mai flexibil.
Diva avea nevoie de un sistem care să optimizeze utilizarea spaţiului curent. De asemenea, dorea să păstreze evidenţa fiecărei etape a procesului: de la comandă la onorarea acesteia în depozit. Aceasta a devenit posibil prin intermediul a cinci roboţi AMR de la OMRON, care încarcă şi descarcă loturi paletizate de şerveţele umede de la capătul liniei la staţiile de paletizare.
O situaţie dificilă
În cursul dezvoltării noului sistem, FM Vision şi OMRON s-au confruntat cu diferite probleme, mai ales în ceea ce priveşte securitatea, viteza şi curăţenia. Problema cheie consta în programarea unui sistem pentru încărcarea a 12 cutii de carton în cel mai scurt timp posibil, gestionând în paralel 60 de formate diferite şi o gamă variată de greutăţi.
Augusto Falchetti, proprietarul FM Vision, observă: „Un sistem de sortare cu bandă transportoare pentru pachete de formate atât de diferite s-ar fi dovedit prea dificil de realizat, din cauza problemelor de spaţiu, cost şi securitate. Un flux de 120 de paleţi, a câte 70 de pachete fiecare, înseamnă peste 8000 de pachete care trebuie mutate zilnic.”
De asemenea, zona de producţie trebuia izolată de zona de paletizare, întrucât conţine contaminanţi potenţiali şi deoarece era necesară respectarea legislaţiei de combatere a incendiilor. Cei cinci roboţi de la OMRON se pot deplasa independent şi pot decide traseul de urmat, folosind un sistem de navigaţie bazat pe o hartă a zonei şi pe o citire dinamică a mediului. Fiecare robot dispune de un scaner cu laser care îi permite să vizualizeze mediul adiacent. Mişcările acestora sunt gestionate de o serie de senzori şi elemente de control, care le permit să evite oamenii şi alte obstacole.
Luca Polzoni, analistul de date de la Diva, afirmă: „Toate acestea au însemnat o reducere drastică a timpului de aşteptare. La detectarea unui obstacol pe cale, robotul poate găsi întotdeauna o rută alternativă prin efectuarea unei recalculări în timp real.”
O altă problemă o reprezenta conectarea şi deconectarea dintre AMR şi benzile transportoare la încărcare şi descărcare. Restricţiile de proiectare nu permiteau roboţilor să se apropie la mai mult de 800 mm de banda transportoare.
Cadrul staţiei fixe a fost, în consecinţă, proiectat pentru o înălţime reglabilă, cu trei niveluri, fiecare nivel capabil să gestioneze un lot de patru cutii. Poziţionarea roboţilor trebuie calibrată aproape la milimetru, deoarece toleranţele de viteză şi poziţie sunt foarte reduse. Mişcarea robotului trebuie să fie precisă: o eroare de un singur grad poate compromite procesul.
Un proces simplificat
Controlerul de utilaj Sysmac de la OMRON ghidează întregul proces, de la sosirea comenzii la sortarea pachetelor în spaţiile de paletizare şi distribuirea acestora în depozit.
Paolo Capezzuoli, inginer de aplicaţie în teren şi specialist în mişcare la OMRON Industrial Automation Europa, comentează: „Aspectul cel mai complex îl reprezintă comunicaţia wireless cu AMR-urile pentru generarea lucrărilor. Această activitate trece printr-un manager de flotă, realizat de OMRON, care atribuie sarcinile roboţilor mobili pe baza anumitor condiţii (precum nivelul bateriei şi apropierea de punctul de preluare). De asemenea, defineşte rutele cele mai inteligente pentru evitarea coliziunilor şi a reducerilor de viteză.”
Noul sistem a simplificat operaţiunile de logistică ale companiei Diva. Luca Polzoni spune: „Roboţii mobili se autoadaptează la spaţiile disponibile şi dispun de calificările necesare, inclusiv cele de securitate, pentru a opera în acelaşi mediu cu operatorii. În circa un minut şi jumătate, ei îşi încheie deplasarea, care are o lungime medie de 10 metri, plus încărcarea şi descărcarea, transportând o duzină de pachete către spaţiul de paletizare.”
În paralel cu creşterea eficienţei şi degrevarea angajaţilor, noul sistem automat a contribuit la eliminarea erorilor umane în gestionarea datelor. Paolo Cocchioni, director comercial Diva International, conchide: „Pentru un lider mondial în vânzarea de şerveţele umede, este esenţial să te poţi baza pe un nivel de automatizare care poate susţine o producţie de circa 60 de milioane de pachete anual. Această modernizare ne permite să ne desfăşurăm activitatea chiar în prezenţa personalului, să respectăm termenele-limită şi să respectăm, în acelaşi timp, normele de igienă şi securitate.”